Folytatódik az ukrán sakkjátszma

Alakul a helyzet Ukrajnában: Kijevben előbb lecsaptak a rendőrök, azután pedig visszavonultak, miközben a nemzetközi közösség egyre nagyobb nyomás alá helyezi Viktor Janukovics elnököt. Napi összefoglalónkban ezen kívül az olasz baloldalról, a német kormányalakítás nehézségeiről és a szerb-koszovói tárgyalások sorsáról is olvashatnak.

Ukrán helyzetképünk következik

Leálltak a rohamrendőrök – legalábbis egyelőre – a „majdan”, azaz a Függetlenség terén és környékén folyó demonstráció szétoszlatására tett kísérlettel szerda délelőtt Kijevben, a tüntetők pedig újra felállítják a hajnalban lerombolt barikádokat a főváros központjában. Mintegy 25 ezer tüntető gyűlt össze délelőttre a Függetlenség terén és az onnan nem messze, a Hrescsatik főutcán lévő városháza előtt a rohamrendőri ostrom hírére.  A rendőrök nem tudtak behatolni városházába, amely alsó szintjét korábban melegedőnek foglaltak el a demonstrálók. A tüntetők feltartóztatták a buszokon erősítésükre érkező belügyi egységeket is. Az épületben lévő demonstrálók ugyanakkor tartanak egy újabb rohamtól, ezért nem tétlenkednek: a városháza főbejáratától az első szinten lévő aulához vezető lépcsőt folyékony szappannal öntötték le, hogy nehezítsék a rohamrendőrök mozgását, ha esetleg betörnének az épületbe.

Szó sincs arról, hogy a rendvédelmi szervek erőszakkal oszlatnák szét a Kijev belvárosában zajló tüntetést – jelentette ki Mikola Azarov ukrán miniszterelnök a szerdai kormányülésen. A politikus szavai szerint „az utakat akarják járhatóvá tenni, hogy a fővárosban visszatérjen az élet a hétköznapi kerékvágásba”. Cáfolta, hogy a belügyi egységek könnygázt és egyéb kényszerítő eszközöket vetettek volna be az európai integrációért és hatalomváltásért tüntetőkkel szemben.

Ukrajna jövője Európában van, a kontinensnek pedig különösen fontos egy erős, szuverén, független Ukrajna megteremtése és uniós integrációjának támogatása – jelentette ki a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton. Németh Zsolt az ukrajnai eseményekre utalva elmondta, Európának tudatosítania kell, hogy nem lehet közömbös egy olyan országgal szemben, amelynek meghatározó a szerepe az egész transzatlanti biztonsági rendszerben. Szavai szerint a magyar kormány elkötelezett az EU és Ukrajna társulási szerződése mellett, bízik abban, hogy aláírják a megállapodást.

Még van esély az ukrajnai belpolitikai válság békés rendezésére – jelentette ki Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekben illetékes államtitkár-helyettese Kijevben szerdán, miután tárgyalt Viktor Janukovics államfővel. Hangsúlyozta, hogy Ukrajnának még van lehetősége visszatérni „az európai útra”. Ehhez azonban Kijevnek fel kell újítania a párbeszédet „Európával és a Nemzetközi Valutaalappal” – fűzte hozzá. Az amerikai diplomata „nyomatékosan értésére adta” Janukovics elnöknek, hogy a kijevi belvárosban tüntetőkkel szembeni éjjeli rendőri fellépés „elfogadhatatlan egy modern európai társadalomban és államban”.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője még mindig Kijevben tartózkodik, és azután, hogy az előző napon már megbeszélést folytatott Viktor Janukovics ukrán elnökkel, szerda délután újra találkozik vele – közölte Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője, Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján.

Meghajolnak a szerbek Brüsszel előtt

Ivica Dacic szerbiai kormányfő, Hashim Thaci koszovói miniszterelnök és Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője tanácskozásának fő témája a brüsszeli megállapodás alkalmazásavolt az igazságügy, valamint a rendőrség terén.

Harmadik alkalommal tartottak hármas találkozót Brüsszelben, a szerb-koszovói párbeszéd kapcsán. Hashim Thaci a koszovói sajtóban úgy nyilatkozott, hogy a brüsszeli megállapodás végrehajtásáról tárgyaltak. „Koszovó az elmúlt időszakban egy fontos európai vizsgán jutott át a szabad és tisztességes választások megszervezésével. A további lépésekről kell tovább tárgyalni a megállapodás implementációja kapcsán. Szerbiának lemaradása volt a rendőrségre és az igazságügyre vonatkozó fejezetek alkalmazása terén.” Thaci nyilatkozatában többször is kiemelte, hogy Koszovó április 19-én teljesíteni fogja minden kötelességét, amely a megegyezésben szerepel.

Még mindig nincs német kormány

A nagykoalíciós szerződés készen van, a CDU már rábólintott a megállapodásra, már csak az SPD-re várunk az új német kormány megalakításához.Angela Merkel kamerák előtt igyekszik elmagyarázni, miért is lesz jó a németeknek a nagykoalíció, viszont szavaiból némi csalódottság is érződik: a fájdalmas kompromisszumok helyett szívesebben folytatta volna a kormányzást a liberális FDP-vel. Ha azok nem estek volna ki.

A nagykoalícióról szóló megállapodás áll, a CDU már jóvá is hagyta a 185 oldalas szerződést, most már csak az SPD-tagságon a sor, hogy eldöntse, 2005 után ismét táncba menjenek-e a szocdemek Merkellel. A kereszténydemokraták hétfői gyűlésén a kancellárasszony háromnegyed órás beszédében ismertette, miért kellett a CDU-nak helyenként „fájdalmas kompromisszumokat” megkötnie, szavaiból viszont érezhetően egy kis keserűség áradt. Merkel beszéde végén elismerte, szívesebben folytatta volna a keresztény-liberális koalíciót, a jelen állás szerint viszont azt kívánja, hogy „az FDP-nek összejöjjön a következő választásokig”.

Új vezető az olasz baloldal élén

December 8-án véget ért egy korszak az olasz baloldal történetében. A Demokrata Párt nyílt elnökválasztásán elsöprő győzelmet aratott az új generáció vezetője és a párt szociáldemokrata szárnyának képviselője, a 38 éves firenzei polgármester, Matteo Renzi.

Matteo Renzi a szavazatok 67,8 százalékával megnyerte a december 8-án tartott demokrata párti elnökválasztást. A második helyet Gianni Cuperlo szerezte meg a voksok kevesebb mint 18 százalékával, míg Giuseppe Civati 14,3 százalékot ért el.

Az 8476 szavazókörben több ezer önkéntes segítségével lebonyolított szavazáson közel 2,9 millióan vettek részt.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek