Nelson Mandela szelleme tovább él

Nelson Mandela még gyászszertartásán is összehozza az embereket: most például Barack Obama és Raúl Castro barátkozott egymással a múlt héten elhunyt dél-afrikai elnök búcsúztatóján. Ezen kívül beszámolunk még Putyin vámuniós terveiről, az amerikai hadsereg új kiképzési módszereiről és a szerb-montenegrói közeledésről is.

Castróval is jattolt Obama Mandela temetésén

Dél-Afrikában ma tartották a múlt hét csütörtökön elhunyt Nelson Mandela nyilvános búcsúztatását, amin a világ több mint száz vezető politikusa vett részt. A tribünön megtalálhattuk Barack Obama amerikai, Francois Hollande francia elnököt, David Cameron brit miniszterelnököt, vagy éppen Dilma Rouseffet, Brazília államfőjét.

A legnagyobb tapsot természetesen Barack Obama kapta, aki csakúgy mind Mandela, hazája első színesbőrű államfője. „Nekünk is fel kell lépnünk az igazságért. Nekünk is fel kell lépnünk a békéért” – mondta a több tízezres tömegnek az amerikai elnök Mandela örökségét hangsúlyozva. A hivatalos beszédek mellett több érdekességet is hozott a gyászszertartás: Obama például a pódiumra menet kezet fogott Raúl Castróval, Kuba vezetőjével, valamint puszival köszöntötte Rouseffet is, noha az Egyesült Államok és Brazília kapcsolata az NSA-botrány miatt jelenleg nem éppen a legjobb. A Castro-kézfogás legalább ennyire szokatlan, hiszen az USA és Kuba között évtizedek óta nincsen hivatalos kapcsolat, a mindenkori amerikai elnökök pedig nagy gondot fordítottak arra, hogy a világeseményeken még csak a közelébe se kelljen menniük az aktuálisan vezető Castro-fivérnek. Havanna és Washington kapcsolata azonban az utóbbi időben egyre inkább olvadásnak indult, ezt támaszthatja alá a mostani apró gesztus is.

A szertartáson nem csak éppen hatalmon lévő vezetők vettek részt: Obama például magával vitte elődjét, George W. Busht, és a rossz nyelvek szerint utódját, Hillary Clintont is. Hollande szintén elődje, Nicolas Sarkozy társaságában érkezett Dél-Afrikába. Magyarországot Semjén Zsolt képviselte.

Fokozódó együttműködés a déli határnál

2013-ban igencsak megszaporodtak a szerb és montenegrói vezetők közötti csúcstalálkozók. A Belgrádba látogató montenegrói kormányfő és szerb kollégája ezúttal az európai integráció kapcsán egyeztettek, de a hírek szerint a tapasztalatcserével párhuzamosan a két délszláv állam gazdasági együttműködését is erősítenék.

Milo Đukanović montenegrói kormányfő szerb kollégája, Ivica Dačić meghívására érkezett Belgrádba, ahol a két délszláv kabinet vezetője egy az európai integrációhoz köthető együttműködési megállapodást is ellátott kézjegyével. A montenegrói miniszterelnök emellett találkozott Szerbia miniszterelnök-helyettesével, valamint a törvényhozás elnökével is. Az előzetesen megbeszélt programból viszont kimaradt a szerb elnökkel való közvetlen egyeztetés, hiszen Tomislav Nikolić Nelson Mandela gyászszertartására utazott, ahol személyesen kívánta képviselni Belgrádot.

Szépen lassan valósul meg Putyin terve

December első hetében került megrendezésre a harmadik orosz-örmény Regionális Fórum Gyumriben, Örményországban. Amíg Vlagyimir Putyin Tigran Szargszjannal tárgyalt, Jereván utcáin több száz ellentüntető vonult fel, akikkel szemben a hatóság rendkívül agresszíven lépett fel és több mint száz főt előállítottak.

Vlagyimir Putyin december 2-ai örményországi látogatása nem várt fordulathoz, hatalmas tüntetéshez vezetett az örmény fővárosban, Jerevánban. Az örmény társadalom nagyon megosztott a Vámunióhoz való csatlakozással kapcsolatban, főleg miután a kormány egyik napról a másikra bejelentette szeptemberben, hogy nem az EU-s társulási szerződést választja, hanem hátat fordítva a több éve tartó tárgyalásoknak kezet nyújt a Vámunióhoz való csatlakozáshoz. A tömeg „Putyin menj haza!”, „Ne a Szovjetunióba”, „EuroArmenia”, illetve „Mi vagyunk a tulajdonosai a saját országunknak!” – feliratú transzparensekkel vonult fel Jereván belvárosában, „Független Örményországot” kiabálva.

Így készül az afrikai hadviselésre az amerikai hadsereg

Az amerikaiak és az európaiak számára Afrika egyre nagyobb jelentőséggel bír. Nem csupán rohamosan növekvő népessége, de a fel-felbukkanó terrorizmus is arra sarkallja az Irakból kivonult amerikai erőket, hogy növeljék jelenlétüket a kontinensen. A kansasi Fort Riley támaszponton különleges, Afrikára „szakosodott” alakulatokat képeznek ki – írja a The New York Times.

A katonák még az amerikai támaszponton egy hatnapos kulturális kiképzésen vesznek részt, hogy jobban tudjanak majd alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz. Ezen felül a Kansasi Egyetem végzett, afrikai születésű hallgatóitól kapnak tanácsokat. Egyes szakértők szerint azonban ez kevés, nyelvi képzés is szükséges lenne ahhoz, hogy ezek a csapatok megkönnyítsék az afrikaiakkal való együttműködést és szövetségek kialakulását. 

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »