2060-as klímacélt határozott meg Kína – ez így kevés lesz

Kína bejelentette, hogy 2060-ra 20% alá tervezi csökkenteni a fosszilis üzemanyagok felhasználását, de szén-dioxid kibocsátása csak 2030-ban éri majd el csúcspontját, jelenleg pedig több tucat új szénérőmű üzembe állítása van folyamatban, ami ma is az energiamix 60-65%-át adja az országban.

A két kijelentés szöges ellentétben áll egymással és annak ellenére, hogy Kína a szél- és napenergia arányát is növelni kívánja (2030-ra a nem fosszilis üzemanyagokból származó energia arányát körülbelül 25%-ra tervezik emelni), a meghatározott célok nincsenek összhangban a Párizsi Klímaegyezmény céljaival. Valószínűleg nem véletlen, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök nem vesz részt az október 31-én kezdődő COP26 klímacsúcson.

A meglehetősen egyértelmű  jelek szerint Kína a következő években még nem a karbonsemlegesség elérésével, hanem saját energiaszükségleteinek kielégítésével lesz elfoglalva, ezt mutatja az is, hogy október elsején a kínai kormányzat egy olyan ajánlást tett közzé, miszerint az energiacégeknek bármi áron be kell szerezniük az áramtermeléshez szükséges nyersanyagokat, mert a kormányzat az áramkimaradásokat nem fogja tolerálni.

Egy héttel később bejelentették, hogy 70 szénbányában engedélyezik a kitermelés fokozását a világszerte kibontakozó szénhiány enyhítése érdekében, miközben Dél-Korea azt vállalta, hogy 2030-ig 40%-kal csökkenti emisszióját a 2018-as szintekhez képest. Újabb ellentmondás: ha Kínában egyre nagyobb lesz a szén-dioxid kibocsátás 2030-ig, akkor globálisan mit sem ér Dél-Korea bátor vállalása.

És még egy intő jel: Kína azt is egyértelművé tette, hogy a szénközpontú energiagazdálkodásról történő átállás nem veszélyeztetheti a gazdaság működését.

„Az alacsony karbonkibocsátás elérése gazdasági és társadalmi kockázatokkal jár, ezekre megfelelő válaszokat kell adni,  meg kell előzni az esetleges túlzott reakciókat és biztosítani kell a szénfelhasználás biztonságos csökkentését.”

Ennek nem titkolt módja pedig az, hogy Kína 2026-ig még növeli szénkitermelését és csak ezután kezdi meg a fokozatos kivezetési folyamatot. Ha figyelembe vesszük, hogy a szén aránya az energiagazdálkodásban a mostani 60-65%-ról a kitermelés növelése miatt még növekedhet is, a „fokozatos kivezetés” akár azt is jelentheti, hogy addig működnek a szénerőművek, amíg van mit kibányászni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Guardian / Kitekintő
Szemlézte: Lazók Rómeó

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »