Türkmenisztán még sok gondot okoz majd a környezetvédőknek

A volt szovjet tagköztársaság, Türkmenisztán még sok fejfájást okozhat a klímaváltozás ellen fellépő országoknak és szervezeteknek, itt található ugyanis a világ negyedik legnagyobb földgázkészlete, a becslések szerint mintegy 13,6 billió köbméter. A földgáz elsődleges összetevője pedig a metán, ami a légkörbe kerülve fokozza a globális felmelegedést.

Az alábbi képeken a „Pokol Kapui” néven ismert kráterek egyike található, ami még egy 40 évvel ezelőtti fúrási baleset következménye, de Türkmenisztán igazi veszélyét a metánszivárgások jelentik. Ez a színtelen és szagtalan gáz bár az üvegházhatású gázkibocsátásnak csak a 10%-át adja (a szén-dioxid aránya 80% feletti), de az atmoszférát mintegy 80-szor nagyobb mértékben képes melegíteni, mint a szén-dioxid.

https://www.instagram.com/p/CVaRlwQsEQ4/

A Gurbanguly Berdymukhamedov nevű, fogorvosból lett diktátor vezette országban pedig nem sokat foglalkoznak a környezetvédelemmel. A Kayrros SAS elemzőcég adatai alapján 2019 óta a világon mért 50 legnagyobb szárazföldi metánszivárgás közül 31 Türkmenisztán területén történt.

Forrás: Flickr.com

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a globális energiahiány miatt Kína éppen növelni kívánja szénkitermelését, az olajár pedig hétéves csúcson áll az egyre növekvő kereslet miatt, nem lesz könnyű dolguk a COP26 klímacsúcs résztvevőinek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A párizsi klímaegyezményt 2015-ben fogadták el a világ (egyes) országai, ahol az volt a célkitűzés, hogy a globális átlaghőmérséklet ne emelkedjen 1,5 Celsius fonál többel az iparosodás előtti időszakhoz képest. A légkörben mért szén-dioxid koncentrációt elnézve eddig nem túl sikeres a vállalás…

Szén-dioxid az atmoszférában 1960 és 2021 között. Forrás: MTVA

Forrás: Bloomberg Green / Instagram / MTVA / LR

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »