Vakcina körkép: a J&J miatt kerülhet bajba a német oltási kampány

A Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcináját Franciaországban ugyanolyan feltételek mellett fogják forgalmazni és alkalmazni, mint jelenleg az AstraZeneca oltóanyagát, azaz csak a legalább 55 évesek kaphatják – jelentette be szerdán a kormányszóvivő.

Gabriel Attal a kormányülést követően megerősítette, hogy megérkezett Franciaországba a Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagának első szállítmánya, mintegy 200 ezer adaggal, és jelenleg folyik a szétosztása a háziorvosoknak, az oltópontként is működő rendelőintézetnek és a gyógyszertáraknak. A vakcina alkalmazása az előzetes terveknek megfelelően hétfőn megkezdődik.

„Természetesen ugyanolyan feltételek mellett forgalmazzuk és alkalmazzuk, mint az AstraZeneca-vakcinát, azaz a legalább 55 évesek kaphatják” – mondta a kormányszóvivő. Hozzátette, hogy a francia hatóságok továbbra is bizalmat szavaznak a brit-svéd oltóanyagnak.

Az életkori korlátozást a francia kormány korábban azzal indokolta, hogy a vérrögképződési problémák, amelyek miatt az oltást több európai ország korábban rövid időre felfüggesztette, kizárólag 55 évnél fiatalabbaknál jelentkeztek.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy az újonnan diagnosztizált fertőzések és a koronavírus okozta Coovid-19 betegséggel kezeltek napi esetszáma még mindig nagyon magas, és a kórházakban ápoltak számát illetően a tetőzést még nem érte el Franciaország. Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint kedden több mint 39 ezer új esetet tártak fel, míg az elmúlt héten a napi esetszámok meghaladták a 40 ezret.

A kórházakban csaknem 32 ezer fertőzöttet ápolnak, és az intenzív osztályok  rendelkezésre álló 8 ezer ágyán csaknem 6 ezer súlyos beteg fekszik. Az ő számuk a hónap végéig még várhatóan emelkedik. Franciaországban egy éve volt utoljára ilyen sok, súlyos állapotban lévő fertőzött. Az őszi hullám tetőzésekor alacsonyabb, 4900 volt a számuk.

Folytatódik a Johnson & Johnson vakcinája és a vérrögképződéses esetek vizsgálata

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) folytatja a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggés pénteken megkezdett vizsgálatát, az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait – közölte az uniós gyógyszerügynökség szerdán.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami ügynökség pénteken kezdte meg a Jansen által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaggal végzett beoltást követően jelentett nagyon ritka vérrögképződéses estek kivizsgálását, miután az Egyesült Államokban addig négy erre utaló esetet jelentetek. Az EMA felgyorsítja a vakcina vizsgálati folyamatát, aminek eredményéről a jövő héten ad tájékoztatást – közölték. Az ügynökség emelet az EU-tagállamok rendelkezésére bocsátja mindazon tudományos elemzéseken alapuló információit, amelyek segíthetik a nemzeti oltási kampányok során meghozni kívánt döntéseket a vakcinák használatáról.

Az EMA közleményében kitért arra is, hogy továbbra is figyelemmel kíséri az AstraZeneca gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névű oltóanyaga esetében jelentett vérrögképződéses eseteket, illetve felülvizsgálja a folyamatosan érkező oltási és járványügyi adatokat.

Második adagként sem adnak AstraZeneca-oltást 60 alattiaknak Németországban

Hatvan éven aluliaknak abban az esetben sem adnak többé az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AstraZeneca-féle védőoltásból Németországban, ha már csak a második adag van hátra.

A szövetségi egészségügyi miniszter és a tartományi kormányok egészségügyi minisztereinek kedd esti tanácskozásán kötött megállapodás szerint az úgynevezett hírvivő RNS-re (mRNS) alapuló vakcinák közül kell választani második oltást azoknál a 60 alattiaknál, akik első adagként AstraZeneca-féle oltást kaptak.

Ez azt jelenti, hogy ebben a korcsoportban egyelőre vagy a Pfizer/BioNTech-, vagy a Moderna-féle készítmény alkalmazható az AstraZeneca-vakcina utáni második oltásként. Az új szabállyal rövidesen kiegészítik az oltási kampányról szóló szövetségi szintű kormányrendeletet.

Németországban egyelőre az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint keddig a lakosság 6,2 százaléka – 5 117 056 ember – kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot 13 567 817 ember, a lakosság 16,3 százaléka kapott.

Az oltási kampány nagyban épít a Johnson & Johnson (J&J) egydózisú vakcinájára, amelynek bevezetését ugyancsak agyi trombózisos esetek miatt felfüggesztették. A Der Spiegel című hírmagazin hírportáljának egy szerdai beszámolója szerint az AstraZeneca vakcina használatának korlátozása és a J&J-féle termék gyógyszerpiaci bevezetésének késése miatt előfordulhat, hogy nem lehet elérni a kampány célját, vagyis azt, hogy a nyár végéig, szeptember 22-ig minden Németországban élő felnőttnek biztosítsanak védőoltást a Covid-19 ellen. Mint írták, a kampányterv alapján egyedül a J&J-vakcinából több mint tízmillió adagot kellene beadni június végéig, és nem lehetne behozni a lemaradást, ha tartósan mellőzni kellene az amerikai óriáscég szérumát.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »