Folytatódik a zárlat a lengyeleknél, Ukrajnában gyorsul a járvány

A kórházak leterheltsége miatt április 25-ig meghosszabbítják a járványügyi korlátozások többségét, de a jövő héttől megnyílnak az óvodák és a bölcsődék, lehetséges a szabadtéri csoportos sportolás is – jelentette be szerdai sajtóértekezletén Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

A miniszter azzal indokolta a zárlat folytatását, hogy a kórházi kapacitások mintegy 75 százalékban beteltek. A helyzet szerinte annak ellenére is nehéz, hogy a kórházi férőhelyek foglaltsága több mint egy hete stabil.

A március végén elrendelt járványügyi korlátozások meghosszabbítása alól kivételt jelentenek az óvodák és a bölcsődék, amelyek hétfőtől újból megnyílhatnak. Lehetséges a szabadtéri csoportos sportolás is, amennyiben ennek folyamán 25 embernél többen nem gyűlnek össze.

Niedzielski közölte: a május 3-ai lengyel állami ünnepet magában foglaló hosszú hétvégéig zárva kell tartani a szállodákat. Nem zárta ki, hogy más korlátozásokat vajdaságonként oldják majd fel, a regionális járványadatok csökkentésétől függően.

Az április 25-ig meghosszabbított korlátozások a jelenleg zárva tartó plázákra, barkács- és bútoráruházakra, kulturális és sportlétesítményekre, a fodrászatokra és a kozmetikai szalonokra vonatkoznak. Egyelőre folytatódik a távoktatás is az általános és középiskolákban, valamint az egyetemeken.

Szerdai adatok szerint egy nap alatt 21 283 új fertőzést regisztráltak. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 182 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 621 ember hunyt el. Jelenleg 33 906 fertőzött szorul kórházi kezelésre, ami 713-mal kevesebb, mint kedden. A betegek közül 3457-en vannak lélegeztetőgépen, 56-tal kevesebben, mint előző nap.

A mintegy 31 millió felnőtt, vagyis a Covid-19 elleni vakcinázásra jogosult lakost számláló Lengyelországban szerdáig több mint 7,9 millió oltást adtak be, ezen belül több mint 2,1 millió embert az alkalmazott vakcinák második dózisával is beoltottak.

  • Kapcsolódó anyagunk a témában:

Ukrajnában már több mint 38 ezren haltak bele a betegségbe

Ukrajnában szerdára ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, több mint 14,5 ezer, a megelőző napinál csaknem hármezerrel több új beteget, és csaknem 470 elhunytat jegyeztek fel – velük együtt a járvány kitörése óta már több mint 38 ezren haltak bele a vírus okozta betegségbe -, és kórházba is megint rendkívül sokan, több mint ötezren kerültek.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 14 553 új esettel 1 887 338-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 467-tel 38 225-re. Eddig 1 442 618-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint 1700-zal 406 495-re nőtt. Kórházba az elmúlt napban kimagaslóan sok, 5063 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző két napon még megközelítőleg a fele volt.

A legtöbb új beteget, 1457-et az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel. Vitalij Klicsko polgármester szerdai tájékoztatóján bejelentette, hogy a fővárosi vezetés veszélyhelyzeti bizottsága április 30-ig meghosszabbította Kijevben a szigorított karantént.

Eszerint továbbra is zárva maradnak az óvodák és az iskolák, valamint az élelmiszerpiacok. A közösségi közlekedést továbbra is csak különleges engedéllyel rendelkező utasok, vagyis a létfontosságú intézményeknél és vállalatoknál dolgozók vehetik kizárólag igénybe. Mivel Kijev eleve a legsúlyosabb járványhelyzetű “vörös” besorolásban van, csak azok az üzletek tarthatnak nyitva, amelyek a legszükségesebb termékeket, élelmiszereket, gyógyszereket, egyebeket árusítanak, a vendéglátóhelyek csak elvitelre dolgozhatnak, és tiltott mindenféle tömegrendezvény.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »