Spanyolország és Németország is felfüggeszti az AstraZeneca oltás alkalmazását

Elővigyázatosságból felfüggesztik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő AstraZeneca-féle vakcina alkalmazását Németországban, miután az agyi vénákban fellépő vérrögképződésről érkeztek bejelentések – jelentette be hétfőn Berlinben a német szövetségi egészségügyi miniszter.

Jens Spahn elmondta, hogy a felfüggesztésről az oltóanyagokért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel – PEI) hétfőn kiadott ajánlására döntöttek.

Az oltás beadása és az agyi vénákban fellépő vérrögképződés  közötti időbeli kapcsolatról szóló jelentések alapján a PEI szükségesnek látja az oltóanyag további vizsgálatát – közölte a miniszter.

Az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) dönt majd arról, hogy kell-e módosítani az új ismeretek révén a brit-svéd gyógyszergyártó társaság termékének forgalmazási engedélyét – mondta.

Németország már a sokadik ország, amely felfüggeszti az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását – előttük Norvégia, Izland, Bulgária, Luxemburg, Hollandia, Írország, Észtország, Litvánia és Lettország döntött a felfüggesztés mellett, de Ausztria és Olaszország is letiltotta bizonyos szállítmányok felhasználását.

Az AstraZeneca oltások felfüggesztéséről hozott döntést Spanyolország is, ezt a La Vanguardia jelentette be ma délután, Franciaország pedig holnap, az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalásától függően dönt majd az oltások további alkalmazásáról. 

Az oltóanyag használata után egyes pácienseknél súlyos vérrögképződés jelentkezett, de egyértelmű ok-okozati összefüggést tudományosan még nem igazoltak.

Forrás: MTI / Marketwatch / CNBC 

Friss hírek