Indián belügyminiszter védi majd az amerikai földeket

Jóváhagyta Deb Haaland belügyminiszteri kinevezését az amerikai szenátus hétfőn. A felsőház 51:40 arányban erősítette meg a tárcavezető pozícióját, ezzel az új-mexikói Laguna Pueblo törzshöz tartozó demokrata politikus lett az Egyesült Államok történetének első őslakos, indián származású szövetségi minisztere.

Az amerikai kormánystruktúrában a belügyminisztérium elsősorban a szövetségi tulajdonban lévő területek kezeléséért felelős. Ez a tárca dönt például a természetvédelmi területek kijelöléséről, vagy az energiahordozók kitermelési engedélyének kiadásáról. A felelőssége emellett kiterjed az ország mintegy 1,9 millió indián származású lakosával kapcsolatos ügyekre is.

Haaland egyike az amerikai kongresszusba 2018-ban elsőként beválasztott két indián származású képviselőnek. Belügyminiszteri jelölése előtt a képviselőház természeti erőforrások bizottságának alelnöki tisztségét töltötte be. A miniszter a Twitteren köszönte meg a szenátusnak, hogy megerősítette pozíciójában. Azt írta: “belügyminiszterként várom, hogy együttműködhessek önökkel. Kész vagyok szolgálni.”

A meghallgatásán pedig az alábbiakat nyilatkozta:

“Nehéz lenne nem elkötelezettséget érezni ennek a földnek a megvédésére, úgy érzem ezt minden őslakos megérti ebben az országban.”

“Meg akarjuk védeni az országot, ez pedig a védelem minden egyes módját jelenti.”

Haaland várhatóan kulcsszerepet játszik majd Joe Biden amerikai elnök azon erőfeszítéseiben, hogy az Egyesült Államok 2050-re elérje a szén-dioxid-semlegességet. Ezenkívül prioritásai között szerepel az úgynevezett tiszta energia és a tiszta energiával kapcsolatos munkahelyek támogatása, illetve a széles sávú internethez való hozzáférés arányának növelése az őslakos amerikai közösségekben.

A törzsi csoportok történelmi jelentőségűnek értékelték Haaland pozíciójának megerősítését. Úgy fogalmaztak: az indián származású politikus kiválasztása azt jelenti, hogy az őslakosok most először tapasztalhatják meg, milyen az, amikor egy másik őslakos indián vezeti azt a minisztériumot, amelyben a csaknem 600 szövetségileg elismert törzzsel kapcsolatos döntések születnek.

Forrás: MTI / CNN

Felkapott hírek

Friss hírek

Ma nyitnak az üzletek és teraszok Angliában

A hétfőn életbe lépett második átfogó enyhítési intézkedés értelmében kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek és a belföldi turizmus is megindulhat. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 270 ezer Nagy-Britanniában - ez az adat január végén még 2 millió feletti volt.

Read More »