Indián belügyminiszter védi majd az amerikai földeket

Jóváhagyta Deb Haaland belügyminiszteri kinevezését az amerikai szenátus hétfőn. A felsőház 51:40 arányban erősítette meg a tárcavezető pozícióját, ezzel az új-mexikói Laguna Pueblo törzshöz tartozó demokrata politikus lett az Egyesült Államok történetének első őslakos, indián származású szövetségi minisztere.

Az amerikai kormánystruktúrában a belügyminisztérium elsősorban a szövetségi tulajdonban lévő területek kezeléséért felelős. Ez a tárca dönt például a természetvédelmi területek kijelöléséről, vagy az energiahordozók kitermelési engedélyének kiadásáról. A felelőssége emellett kiterjed az ország mintegy 1,9 millió indián származású lakosával kapcsolatos ügyekre is.

Haaland egyike az amerikai kongresszusba 2018-ban elsőként beválasztott két indián származású képviselőnek. Belügyminiszteri jelölése előtt a képviselőház természeti erőforrások bizottságának alelnöki tisztségét töltötte be. A miniszter a Twitteren köszönte meg a szenátusnak, hogy megerősítette pozíciójában. Azt írta: “belügyminiszterként várom, hogy együttműködhessek önökkel. Kész vagyok szolgálni.”

A meghallgatásán pedig az alábbiakat nyilatkozta:

“Nehéz lenne nem elkötelezettséget érezni ennek a földnek a megvédésére, úgy érzem ezt minden őslakos megérti ebben az országban.”

“Meg akarjuk védeni az országot, ez pedig a védelem minden egyes módját jelenti.”

Haaland várhatóan kulcsszerepet játszik majd Joe Biden amerikai elnök azon erőfeszítéseiben, hogy az Egyesült Államok 2050-re elérje a szén-dioxid-semlegességet. Ezenkívül prioritásai között szerepel az úgynevezett tiszta energia és a tiszta energiával kapcsolatos munkahelyek támogatása, illetve a széles sávú internethez való hozzáférés arányának növelése az őslakos amerikai közösségekben.

A törzsi csoportok történelmi jelentőségűnek értékelték Haaland pozíciójának megerősítését. Úgy fogalmaztak: az indián származású politikus kiválasztása azt jelenti, hogy az őslakosok most először tapasztalhatják meg, milyen az, amikor egy másik őslakos indián vezeti azt a minisztériumot, amelyben a csaknem 600 szövetségileg elismert törzzsel kapcsolatos döntések születnek.

Forrás: MTI / CNN

Friss hírek

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply