Már a legfelsőbb szinten folynak a Brexit-tárgyalások, de eredmény továbbra sincs

A brit kormányfő és az Európai Bizottság elnöke szerint még mindig nincsenek meg az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeit rögzítő megállapodás feltételei. A két vezető várhatóan személyesen vitatja meg a továbbiakat a következő napokban Brüsszelben.

Boris Johnson és Ursula von der Leyen hétfő este – két napon belül immár másodszor – másfél órás telefonbeszélgetést tartott, a megbeszélésről kiadott közös közlemény szerint elsősorban azért, hogy „leltárt vegyenek fel” a majdani viszonyrendszerről folyó tárgyalásokról.

A Downing Street által ismertetett közlemény szerint Johnson és von der Leyen megállapította, hogy továbbra is jelentősek a nézetkülönbségek a három kritikus jelentőségű területen: az egyenlő versenyfeltételek, a megállapodás betartatásának módozatai, illetve a halászat szabályozása ügyében.

A közös közlemény ugyanakkor egyenes utalást tesz arra, hogy Boris Johnson hamarosan Brüsszelbe utazik és személyesen tárgyal Ursula von der Leyennel a fennmaradt nézetkülönbségekről.

A nyilatkozat megfogalmazása szerint a brit miniszterelnök és az Európai Bizottság vezetője arra kérte a két főtárgyalót és stábjaikat, hogy állítsanak össze a továbbra is fennálló nézeteltérésekről egy olyan áttekintő helyzetértékelést, amelyet a következő napokban „fizikai találkozó keretében” meg lehet vitatni.

Michel Barnier, az EB tárgyalásvezetője küldöttségével együtt a múlt héten folyamatosan tárgyalt Londonban David Frost brit főtárgyalóval és stábjával, de ezen a tárgyalási fordulón sem jött létre megállapodás, ezért a tárgyalásokat a két küldöttségvezető a hétvégén felfüggesztette, Boris Johnson és Ursula von der Leyen pedig szombaton csaknem két órán át tárgyalt telefonon.

Piaci körkép: egyre közelebb a hard-Brexit

Eredmény hiányában felfüggesztették a Brexit-tárgyalásokat

Forrás: MTI

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »