Koronavírus-update a nagy európai gazdaságokból

Olaszországban a szigorú korlátozások ellenére nőtt a teszteken szűrt fertőzöttek aránya; az egy nap alatt végzett vírustesztek csaknem 18 százaléka mutatott ki fertőzést. Közben Spanyolországban és Franciaországban tovább lassult a fertőzés terjedése, Németországban pedig közölték, hogy egyelőre nem várhatók újabb korlátozó intézkedések.

Az egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint Olaszországban az elvégzett tesztek és a szűrt betegek aránya elérte a 17,9 százalékot, ami a legmagasabbnak számít az utóbbi hetekben.

Abruzzo tartomány szerdától vörös zónának nyilvánította magát. A kormányzó bejelentése szerint az 1,3 millió lakosú tartomány a kiemelten járványveszélyes térségek közé kerül át (eddig a közepesen veszélyes, narancssárga osztályba tartozott). A vörös kategóriába való átlépés azt jelenti, hogy a tartomány külső határainak lezárásán, valamint a régión belüli mozgás szigorú korlátozásán túl leállítják a kereskedelmet és a vendéglátást is, az általános iskolákat viszont nem zárják be.

A több mint 560 ezer lakosú Basilicata szintén magától akarta kihirdetni a narancsból vörös zónába történő átlépést, de a kormány ezt még nem tartja indokoltnak. Korábban az autonóm Alto Adige nyilvánította magát vörös térségnek anélkül, hogy erről a római kormány rendelkezett volna. Emellett vörös zónába tartozik már Lombardia, Piemonte, Valle d’Aosta, Alto Adige, Bolzano megyéje, Calabria, Campania, Toszkána.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Spanyolországban javul a járványhelyzet

Tovább lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Spanyolországban, a százezer lakosra vetített esetszám 470-re csökkent a pénteki 498-ról – tájékoztatott Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfőn Madridban.

A fertőzöttség mértéke eltérő az ország tartományaiban: legmagasabb arányban még mindig az észak-afrikai Ceuta autonóm városban fordul elő, ahol százezer emberből jelenleg 872-en fertőzöttek (pénteken ez a szám 996 volt). Továbbra is a Kanári-szigeteken a legkevesebb a koronavírusos eset: százezerből 80-an betegek.

Fernando Simón hangsúlyozta: egyelőre nem mérséklődött a kórházban kezeltek, illetve az intenzív terápiára szorulók száma. Mint mondta, egy pácienst átlagosan 20 napig kezelnek intenzív osztályon, tehát az egészségügyi ellátásban késleltetve mutatkozik majd meg a fertőzésszám csökkenése.

Jelenleg több mint 20 ezer fertőzött kap kezelést egészségügyi intézményben és több mint háromezren vannak intenzív osztályon. A kórházi ellátás 16,5, az intenzív ellátás 32,8 százalékán kezelnek Covid-betegeket.

Spanyolországban október 25-e óta szükségállapot van érvényben, amelyet a parlament május 9-éig meghosszabbított. A Kanári-szigetek kivételével mindenhol éjszakai kijárási tilalom van érvényben. Minden nyilvános helyen kötelező a maszk viselése és hatnál többen nem gyűlhetnek össze. A 17 spanyolországi tartomány és a két észak-afrikai autonóm spanyol város saját területén egyénileg határozza meg a védekezés szintjét, valamint a szükséges korlátozásokat. Például van, ahol zárva tartanak a vendéglátóhelyek, míg máshol csak a teraszokon lehet vendégeket fogadni. Akad olyan régió, ahol alapos indokkal lehet a városok között közlekedni, és van, ahol a tartományból való ki- és belépést is korlátozták.

Javulóban a spanyol járványhelyzet, de szigorítják a beutazást

Németországban egyelőre nem szigorítanak tovább

Egyelőre nem szigorítják tovább a koronavírus-járvány második hulláma miatt a hónap elején bevezetett korlátozásokat Németországban – jelentették be hétfőn Berlinben.

Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy ő újabb korlátozó intézkedéseket is el tudott volna képzelni, de nem ez volt a többségi vélemény; a tartományi vezetők legnagyobb része szerint még egy hétig várni kell az újabb szigorításokkal. A következő, november 25-i tanácskozáson viszont már egy hosszabb távú, legalább az év végéig kitekintő tervről tárgyalnak majd – fejtette ki Merkel.

Hangsúlyozta, hogy az eddigi korlátozásokkal sikerült megállítani a fertőződések számának exponenciális, robbanásszerű emelkedését, de a hullám még csak tetőzött, és nem kezdett enyhülni.

A kancellár és a miniszterelnöki konferencia (MPK) – a tartományi kormányfők állandó egyeztető fóruma – ezúttal új szabályok helyett a lakosságnak szóló nyomatékos kéréseket fogalmazott meg. A közös állásfoglalásban rámutattak, hogy a fertőződések nagy része a magánszférában, családban, baráti körben történik, azaz olyan területen, amelyen az államnak a legnagyobb visszafogottsággal szabad csak tevékenykednie, és tartózkodnia kell az előírásoktól, a szabályozástól. Ezért a járvány jelenlegi szakaszában a folyamatok további alakulása legfőképpen a polgárok magatartásától függ. A közterületre, a gazdaság, a munka és az intézmények világára vonatkozó szabályokon túl is mindenkinek az „abszolút szükséges minimumra” kell szorítania a fertőzésveszéllyel járó érintkezést a háztartásán kívüli emberekkel – áll a dokumentumban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Franciaország valószínűleg túl van a járvány csúcspontján

Franciaországban az elmúlt 24 órában kevesebb, mint tízezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, amire október 12-e óta nem volt példa – közölte hétfő este az egészségügyi tárca. Olivier Véran egészségügyi miniszter egy lapinterjúban elmondta: az adatok arra utalnak, hogy Franciaország túl van a koronavírus-járvány tetőzésén.

Miután vasárnap a katolikusok több nagyvárosban is utcai imádkozással tüntettek amiatt, hogy nem tarthatók misék a templomokban, Jean Castex miniszterelnök hétfőn megígérte a vallási vezetőknek, hogy amennyiben folytatódik a fertőzöttek és az intenzív osztályra kerülők számának csökkenése, december 1-jétől nemcsak a kereskedelem számára kezdődhet meg a korlátozások fokozatos feloldása, hanem a vallási helyeken is ismét engedélyezik az istentiszteletek megtartását. A karantén idején a vallási helyek és a templomok nyitva tarthatnak, de az esküvőkön és a temetéseken kívül nem engedélyezik a gyülekezéseket.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »