Koronavírus: egyre több országban jár 1% felett az aktív fertőzöttek aránya

Tovább tombol a koronavírus Európában, az aktív esetszám az elmúlt három napban szinte minden országban emelkedett, ez alól egyedül Csehország kivétel, ott a 150 ezer feletti értékről 130 ezer alá csökkent ez az érték, tehát már többen gyógyultak meg, mint ahányan elkapták a fertőzést. 

Ennek ellenére a lakosságszámhoz viszonyított aktív esetszám még mindig magas Csehországban (1,21%), de már hasonló értéket mutat az olasz (1,14%), a lengyel (1,05%), a magyar (1,10%) és a svájci (1,30%) járványhelyzet is.

Továbbra is nagyságrendileg magasabb ez a mutató Franciaországban (2,71%) és Belgiumban (4,17%), Spanyolország és az Egyesült Királyság pedig nem szolgáltat adatot az aktív fertőzöttek számáról, de a súlyos esetek számából kiindulva ott sem rózsás a helyzet.

Az alábbi ábrán heti bontásban, korcsoportonként látható a koronavírus-járvány terjedése. Szembetűnő, hogy a tavaszi hullámmal ellentétben most a 25-49-es korosztály adja a fertőzések több mint 40%-át, és az életkor előrahaladtával rohamosan nő a halálozási arány.

https://www.instagram.com/p/CHZq3bRs2Xi/

További hírek országonként:

Románia

Tűz ütött ki a kelet-romániai Karácsonkő (Piatra Neamt) koronavírusos betegeket ápoló megyei kórházának intenzív osztályán szombat este, amelynek következtében tíz ember életét vesztette, és legalább heten válságos állapotban vannak.

Az intenzív osztály két kórtermében nyolc-nyolc eleve súlyos állapotban lévő, önállóan lélegezni nem tudó koronavírus-fertőzöttet ápoltak. A sérültek között van az ügyeletes orvos is, aki égési sérüléseket szenvedett, miközben megpróbálta kimenteni a tűzből a koronavírusos betegeket. A hírtelevíziók értesülése szerint az automata berendezések egyike kapott lángra, a tűz pedig a dúsított oxigénes környezetben pillanatok alatt továbbterjedt.

Olaszország

Nápolyban megteltek a a tengerparti sétányok, a kávéházak és éttermek teraszai, Firenzében pedig a vásárlóutcák voltak tele emberekkel a vasárnap nulla órakor életbe lépő lezárás előtti utolsó napon, miután Campania és Toszkána tartományt járványveszélyes, vörös színű zónának nyilvánították. A firenzei üzlettulajdonosok elmondták: nem tudják, hogy ki tudnak-e még nyitni az ünnepek előtt.

Az 5,8 millió lakosú Campania és a 3,7 millió lakosú Toszkána tartomány területe vasárnap nulla órától úgynevezett vörös, vagyis kiemelten járványveszélyes területnek számít: a régiók külső határát lezárják, belépni csak engedéllyel lehet, és a tartományon belüli mozgás sem engedélyezett, kivéve ha munkavégzés, iskolába járás, vagy más nyomós indok miatt történik.

Bezárják a vendéglátóhelyeket, amelyek  kizárólag elvitelre dolgozhatnak este tízig. Leáll a kereskedelem is, kivéve az élelmiszert és más alapvető cikkeket áruló üzleteket. Nem engedélyezett a sportolás sem, kivéve a lakóhely közeli szabadtéri mozgást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Campania és Toszkána mellett vörös zónába tartozik Lombardia, Piemonte, Valle d’Aosta, Calabria és Alto Adige tartomány is, valamint Bolzano térsége, amelyben jelenleg a legszigorúbb korlátozások vannak érvényben. Arno Kompatscher kormányzó arra szólította fel Bolzano lakosait, csak akkor menjenek vagy vitessék magukat kórházba, ha életveszélyben vannak, mivel az egészségügyi rendszer teljesen telített, alig bír további beteget fogadni.

Szigorítást vezettek be a közepesen veszélyes, narancssárga színű szicíliai Palermo városában is, ahol a polgármester „megállási tilalmat” rendelt el reggel öttől este tíz óráig, amikor úgyis éjszakai kijárási tilalom lép életbe. A tilalom arra vonatkozik, hogy napközben engedélyezett az utcán való közlekedés, mozgás, de nem engedélyezett a megállás másokkal való beszélgetésre, mivel ez – a szicíliaiak szokása szerint – azonnal kisebb csoportosulásokhoz vezet.

Franciaország

Franciaországban az elmúlt 24 órában október óta először csökkent a koronavírus-fertőzés miatt kórházban kezelt betegek és az intenzív osztályon ápoltak száma, miközben az elhunytak száma 44 ezerre emelkedett – derült ki az egészségügyi tárca szombat este közzétett adataiból.

Kórházban jelenleg 32 468 fertőzöttet ápolnak, 4855-en vannak intenzív osztályon, 32-vel kevesebben, mint pénteken. A kórházban ápoltak száma meghaladta a tavaszi hullám tetőzési szintjét, de kevesebb a súlyos betegek száma, mint az első hullámban, amikor is a tetőzéskor 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva.

A kórházi mutatók a legfontosabb adatok a járvány alakulása szempontjából, miután a két héttel ezelőtt életbe lépett általános karantén legfőbb célja az intenzív osztályok túlterheltségének elkerülése. Jelenleg mintegy 6400 intenzív ágy rendelkezésre a francia egészségügyben, amely felkészültebben kezeli a jelenlegi a járványhelyzetet, mint a tavaszit, amikor is több mint 30 ezren vesztették életüket.

A pozitív tesztek aránya 17,3 százalék volt szombaton, ugyanannyi, mint előző nap. A legmagasabb arány a hónap elején meghaladta a 20 százalékot, de a karantén kihirdetése óta az adat fokozatosan csökken.

Forrás: MTI / Worldometers / The Economist

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »