Egy százalék felett az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Mivel Európa keleti és nyugati felét nem egyforma mértékben sújtotta a koronavírus tavaszi és őszi hulláma, az összesített esetszám jelenleg nem minden esetben tükrözi a helyzet súlyosságát egy adott országban. Az aktív fertőzöttek száma a lakosság számához viszonyítva már tisztább képet fest. Olaszországban most ez a mutató jutott 1 százalék fölé.

Egy nap alatt 636 beteg halt meg, és hatszázezer fölé emelkedett az aktív fertőzöttek száma Olaszországban a római egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint (a Worldometer statisztikái szerint pontosan 635.054 fő), ami a 60,4 milliós lakosságszámhoz viszonyítva már 1,05%-nak felel meg. A Gimbe egészségügyi kutatóintézet szerint az egy százalékos küszöb túllépésével „a járványhelyzet ellenőrizhetetlenné” vált.

Ez az arányszám Európán belül Belgiumban a legmagasabb, ott 470.503 fertőzöttet regisztráltak, ami a 11,6 milliós lakosság 4,05%-a, azaz nagyságrendileg minden 24. lakos aktív fertőzött. Franciaországban ez az arány 2,59%, Csehországban 1,41%, Lengyelország és Magyarország pedig még egy hajszállal az 1%-os határ alatt jár. 

Az újonnan szűrt fertőzöttek száma Olaszországban 37 978 volt az egy nappal ezelőtti kevesebb mint 33 ezer után. Több mint 234 ezer tesztelést végeztek, a tesztek és az ezeken szűrt betegek aránya a korábbi tizennégyről tizenhat százalékra emelkedett. Kórházban majdnem 30 ezer beteget kezelnek, intenzív osztályon 3170-en vannak. Gyógyultakat és halottakat is számolva a fertőzöttek száma 1 066 401.

Olaszország területét november 6-tól különböző színű térségekre osztották fel a járványhelyzet súlyosságától függően. Vörös, vagyis kiemelten járványveszélyes területnek számít Lombardia, Piemont, Valle d’Aosta, Alto Adige, Calabria tartomány és Bolzano térsége. A közepes, narancssárga osztályba Liguria, Abruzzo, Umbria, Toszkána, Basilicata, Puglia, Szicília tartozik. Sárga plusz besorolást kapott Friuli Venezia Giulia, Veneto és Emilia Romagna. Az ország többi része sárgának számít, zöld terület jelenleg nincsen, mivel egyik régió sem mentes a járványveszélytől. Friuli Venezia Giulia, Veneto és Emilia Romagna tartományok területén éppen csütörtökön jelentettek be újabb szigorításokat.

Milánóban a Dóm téren rögtönzött demonstrációt tartottak a város kereskedői a korlátozások ellen tüntetve. A város, egész Lombardia tartománnyal, vörös övezetbe tartozik, vagyis kizárólag az élelmiszerüzletek és más alapvető cikkeket áruló boltok tarthatnak nyitva. A kijárási tilalmat is megszegő üzlettulajdonosok azonnali segítséget sürgettek „a nép által eltartott” kormánytól.

A belügyminisztérium adatai szerint október harmadik hetétől már több mint négyszáz utcai demonstrációt tartottak az egész országban a kormány-intézkedésekkel szemben.

Domenico Arcuri járványbiztos sajtókonferencián hangoztatta, hogy a szigorításokkal sikerült befagyasztani a járványgörbét, amely nem emelkedett jelentősen. Hozzátette, hogy a helyzet ennek ellenére kritikus a betegek magas száma miatt. Úgynevezett járványhotelek felállítását jelentette be a nem súlyos, jelenleg házi karanténban levő betegek számára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Worldometer

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »