Koronavírus: borúlátóak a francia szakértők

A koronavírus-járvány jelenlegi, második hulláma nem a végső; a tél végéig, valamint a jövő tavasz folyamán több egymást követő hullámra kell számítani – jelezte hétfőn a francia kormány mellett működő tudományos tanács.

„Nehéz előre látni mennyi ideig fog tartani a második hullám, mert az magán a víruson, az időjárási viszonyokon, valamint a vírus terjedésének megfékezésére foganatosított intézkedéseken, s azok társadalmi elfogadottságán, azaz hatásán is múlik” – írták legutóbbi, október 26-ai keltezésű véleményükben a francia döntéshozókat segítő szakemberek, két nappal azelőtt, hogy az Emmanuel Macron államfő által összehívott védelmi tanács általános lakhelyelhagyási tilalom bevezetéséről döntött.

„Embert próbáló hónapok előtt állunk egy szélsőségesen nehéz helyzetben” – fogalmazott hétfőn nyilvánosságra hozott véleményében a tudományos tanács, amely a második hullám végét az év végére vagy a jövő év elejére feltételezi.

A testület azt javasolja, hogy erre az időpontra a jelenlegi, 40 és 50 ezer közötti napi esetszámot maximum 5 és 8 ezer közé kell korlátozni, és szigorúan ellenőrzés alá kell vonni a vírus terjedését. A szakemberek ugyanakkor úgy vélik, hogy bármilyen intézkedéseket is foganatosítson a kormány, „azok nem lesznek elégségesek az újabb hullámok elkerülésére”.

A francia szakértők szerint az európai kormányok a járvány egymást követő hullámaival fognak szembesülni az első oltóanyagok és ellenszerek bevezetéséig, amelynek időpontjára a tudományos tanács „talán 2021 második negyedévét” jelölte meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »