Koronavírus: borúlátóak a francia szakértők

A koronavírus-járvány jelenlegi, második hulláma nem a végső; a tél végéig, valamint a jövő tavasz folyamán több egymást követő hullámra kell számítani – jelezte hétfőn a francia kormány mellett működő tudományos tanács.

“Nehéz előre látni mennyi ideig fog tartani a második hullám, mert az magán a víruson, az időjárási viszonyokon, valamint a vírus terjedésének megfékezésére foganatosított intézkedéseken, s azok társadalmi elfogadottságán, azaz hatásán is múlik” – írták legutóbbi, október 26-ai keltezésű véleményükben a francia döntéshozókat segítő szakemberek, két nappal azelőtt, hogy az Emmanuel Macron államfő által összehívott védelmi tanács általános lakhelyelhagyási tilalom bevezetéséről döntött.

“Embert próbáló hónapok előtt állunk egy szélsőségesen nehéz helyzetben” – fogalmazott hétfőn nyilvánosságra hozott véleményében a tudományos tanács, amely a második hullám végét az év végére vagy a jövő év elejére feltételezi.

A testület azt javasolja, hogy erre az időpontra a jelenlegi, 40 és 50 ezer közötti napi esetszámot maximum 5 és 8 ezer közé kell korlátozni, és szigorúan ellenőrzés alá kell vonni a vírus terjedését. A szakemberek ugyanakkor úgy vélik, hogy bármilyen intézkedéseket is foganatosítson a kormány, “azok nem lesznek elégségesek az újabb hullámok elkerülésére”.

A francia szakértők szerint az európai kormányok a járvány egymást követő hullámaival fognak szembesülni az első oltóanyagok és ellenszerek bevezetéséig, amelynek időpontjára a tudományos tanács “talán 2021 második negyedévét” jelölte meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »