Egy közelmúltbeli Covid-19 kitörést vizsgálva a kínai egészségügyi hatóságok élő koronavírust fedeztek fel fagyasztott élelmiszerek csomagolásán, amely megállapítás arra utal, hogy a vírus túlélheti a hideg ellátási láncokat.
Szombaton a Kínai Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) közölte, hogy fagyasztott tőkehal külső csomagolásán élő Covid-19 vírust találtak Csingtao városában – jelezve, hogy először észleltek élő koronavírust hűtött áruk csomagolásán. A kutatók egy csingtaoi kórházhoz kapcsolódó csoportos megbetegedés forrását kutatták.
Genetikai nyomokat már korábban is találtak fagyasztott élelmiszerek mintáiban, de mindeddig egyetlen élő vírust sem izoláltak.
Kína a Csingtaoban észlelt kitörésig, 55 napig nem regisztrált új koronavírusos esetet és azon kevés országok egyike, amely rámutatott a fagyasztott élelmiszerek útján történő lehetséges átvitelre. Amikor Pekingben júniusban kitört a járvány második hulláma, a hatóságok már akkor arra gyanakodtak, hogy a vírus importált lazacból származhatott.
Az Egyesült Államok Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központja szerint nem volt bizonyíték arra, hogy „az élelmiszer kezelése vagy az élelmiszer fogyasztása összefüggésben lenne a Covid-19 járvánnyal”, Új-Zéland pedig kizárta annak lehetőségét, hogy az egyik első fertőzése egy hűtőházban történt volna.
Kína augusztusban megnövelte a fagyasztott termékek behozatalának ellenőrzési követelményeit, miután Brazíliából származó fagyasztott csirkeszárnyakon a vírus nyomait találták meg. A kutatók az importált garnélákon és más fagyasztott tengeri élelmiszereken is kimutatták a vírust.
- Kapcsolódó cikkeink:
A CDC nem közölte, hogy a csingtaoi járványt a fagyasztott élelmiszerek csomagolásával való érintkezés okozta-e. A járványt – melyet két hónapja az első lokálisan terjedt kitörésként tartanak számon – két, eredetileg pozítivan diagnosztizált, de tünetmentes dokkmunkásra vezették vissza, akik vélhetően 12 másik embert is megfertőztek egy kórházban. Nem volt világos, hogy a kikötői dolgozók a fagyasztott élelmiszerek csomagolásával való érintkezés útján fertőződtek-e meg a vírussal – ennek ellenére a CDC figyelmeztette a fagyasztott termékeket kezelőket, hogy ne érintkezzenek közvetlenül az áruval.
Forrás: The Guardian