Koronavírus: nagy gondok lehetnek télen az USA-ban

Az Egyesült Államok “nagyon sok problémával néz szembe”, mivel a koronavírusos esetek továbbra is az egész országban emelkednek, a hideg téli hónapok pedig csak súlyosbítják majd a helyzetet – figyelmeztetett Dr. Anthony Fauci, a Fehér Ház egészségügyi tanácsadója a CNBC-nek adott interjújában.

Az Egyesült Államokban a naponta regisztrált új fertőzések átlaga 49 200-re emelkedett a múlt héten, ami több mint 14 százalékos növekedést jelent az egy héttel azelőtti adatokhoz képest – derül ki a Johns Hopkins Egyetem adatain alapuló CNBC-elemzésből, amelyben kimutatták, hogy a napi esetek átlaga 36 államban és a Columbia Kerületben (District of Columbia) több mint 5 százalékkal emelkedett az elmúlt időszakban. Hasonlóképpen, a Covid-19-cel jelenleg kórházban ápoltak száma legalább 5 százalékkal nőtt a vizsgált államokban.

Fauci megfogalmazása szerint az ország “nagyon rossz irányba halad” és “sürgősen meg kell fordítani ezt a tendenciát”, mert jön a hideg. A szakértő hozzátette, hogy a közép- és északnyugati államokban a pozitív tesztek százalékos aránya szintén növekszik, ami a járvány gyorsuló terjedésének korai mutatójaként értelmezhető, amely “még több fertőzéshez, több kórházi kezelésre szoruló beteghez, és végül több halálesethez vezet”.

A népességhez igazítva a legtöbb új fertőzéses eset valóban a közép- és északnyugati államokból kerül ki: az utóbbi időben Észak- és Dél-Dakota, Montana és Wisconsin jelentették a legtöbb új esetet az országban – derül ki a CNBC elemzéséből.

A növekvő esetszámok mindazonáltal az ország egészében aggasztóak. Ráadásul az időjárás egyre hűvösebbé válik az Egyesült Államok északi részein, a hidegebb hónapokban pedig az emberek várhatóan több időt töltenek zárt térben; és ez lehet a “tökéletes színtér a légúti fertőzések terjedésének felgyorsulására”– tette hozzá Fauci.

Fauci szerint öt alapvető közegészségügyi protokoll alkalmazásával “minden bizonnyal megfordíthatóak az egyre rémisztőbb trendek és megakadályozható a járvány újbóli elszabadulása”. Ezek (nem meglepő módon):

  • a mindenkori maszkviselés;
  • a fizikai távolságtartás;
  • a nagy tömegek elkerülése;
  • a gyakori kézmosás;
  • illetve több időtöltés a szabad levegőn.

“Nagyon hiszek az amerikai emberekben és abban, hogy felismerik: amivel szembe kell néznünk, az egy igen jelentős probléma. Mindössze arról van szó, hogy a közegészségügyi intézkedések segítségével fenntartható az ország nyitva tartása és ezáltal a gazdaság működése. Ez nem lehet akadály” – mondta.

Nos, ez igen optimista kijelentés, tekintve, hogy az amerikaiak egy jó része egyáltalán nem tartja be ezeket az ajánlásokat, sőt mi több, Donald Trump elnök is rendszeresen mutatkozik maszk nélkül a nyilvánosság előtt. Ez azután sem látszik változni, hogy ő maga is átesett a koronavírus-fertőzésen, ugyanis hétfői floridai kampányrendezvényén is így jelent meg, miután orvosai szerint teljesen felgyógyult a betegségből.

Trump gőzerővel folytatja választási kampányát

Nem igazán kedveli a maszkokat Donald Trump tábora

Dr. Fauci egyébként kérdésre válaszolva még elmondta, hogy pozíciójában kíván maradni, függetlenül attól, hogy ki nyeri meg a november 3-ai amerikai elnökválasztást.

“Egész szakmai életemet a fertőző betegségek elleni küzdelemnek szenteltem. Ez a probléma pedig túl fontos, a világ 102 éve nem tapasztalt hasonlót. Nem számít, ki az elnök, maradok” – fogalmazott.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »