Franciaországban újra majdnem teljesen leáll az élet

Franciaországban péntektől ismét általános karantén lép életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezésére: mindenkire lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletek és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak – jelentette be Emmanuel Macron. A francia elnök szerda esti élő televíziós beszédében elmondta: a korlátozások legalább december 1-jéig érvényben maradnak.

A tavaszi első hullám idején az egyik legszigorúbb járványügyi korlátozások voltak életben Franciaországban: a két hónapig tartó általános karantén idején a franciák csak előzetesen kitöltött igazolással hagyhatták el a lakhelyüket.

A péntekre virradó éjjel életbe lépő újbóli általános kijárási korlátozás lényege is az, hogy a franciák csak indokolt esetben és meghatározott körzetben hagyhatják el a lakhelyüket, de a zárlat kevésbé lesz drasztikus.

„El lehet menni dolgozni, orvoshoz, rászoruló hozzátartozót ellátni, vásárolni vagy levegőzni a lakhely közelében” – hangsúlyozta az államfő. Senki nem hagyhatja el viszont a régiót, ahol él, és csak az egy háztartásban élőkkel tartózkodhat együtt, minden egyéb magánrendezvény tilos. „A karantén három legfőbb pontja: az iskolák nyitva maradnak, a munka folytatódik, az idősotthonok látogathatók” – tette hozzá.

Macron hangsúlyozta: ha a kormány nem vezeti be újból a szigorú kijárási korlátozásokat, néhány hónapon belül 400 ezren halhatnak bele a koronavírus-fertőzésbe. „Egyesek azt hirdetik, hogy nem kell semmit se tenni és hagyni kell a vírust terjedni, ezt hívjuk a kollektív immunitás keresésének. A tudományos tanács felmérte egy ilyen lehetőség következményeit. Elfogadhatatlanok. Rövid távon azt jelenti, hogy válogatni kell a betegek között a kórházakban, és néhány hónapon belül 400 ezren veszítik életüket. Franciaország soha nem választ egy ilyen stratégiát” – hangsúlyozta az elnök.

Az államfő jelezte, hogy bár a munkába járás engedélyezett lesz, ismét az otthoni munkavégzés lesz az általános. „Miután az iskolák nyitva maradnak, a szülők jobban össze tudják egyeztetni a családi életüket és a munkahelyi elfoglaltságaikat, de amennyiben lehetséges, az otthoni munkavégzés lesz az általános, és a tavaszi lezáráshoz képest a gazdasági élet fokozottabban megy tovább” – fogalmazott.

„A gazdaság nem állhat le és nem is omolhat össze” – hívta fel a figyelmet az elnök, emlékeztetve arra, hogy a tavaszi karantén 10 százalékos recessziót eredményezett. Az állami hivatalok, a posta, az építkezések, a mezőgazdaság és a gyárak ezért most nem állnak le.

A márciusi lezáráshoz képest jelentős különbség az is, hogy az idősotthonokban a hozzátartozók látogathatják a bentlakókat, ahogy egyébként ez a kórházakban is engedélyezett. „Hogy elkerüljük a tavaszi emberi tragédiákat, azaz azt, hogy az egyedülállók vagy az idősek teljesen elszigetelődjenek, az idősotthonokban az egészségügyi előírások szigorú betartása mellett engedélyezett marad a látogatás” – mondta Emmanuel Macron.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A bezárásra kényszerülő kis- és középvállalatoknak – elsősorban a vendéglátásban, az idegenforgalomban és a kulturális ágazatban (színházak, mozik és múzeumok) – az állam havi 10 ezer euróig megtéríti a forgalomkiesést, továbbá a kényszerszabadságra küldött munkavállalók bérét is 100 százalékban átvállalja. A kereskedőkre és a vállalkozókra vonatkozó pénzügyi támogatásokat Jean Castex miniszterelnök ismerteti csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján.

Az elnök arra is ígéretet tett, hogy a kórházi intenzív ágyak számát a jelenlegi 5800-ról 10 ezerre növelik. A kormány azzal számol, hogy két héten belül a súlyos betegek száma a jelenlegi 3 ezerről 9 ezerre fog emelkedni.

Macron emellett jelezte, hogy az országhatárok nyitva maradnak, de minden belépő külföldi és hazatérő francia számára kötelező lesz az ingyenes szűrés a repülőtereken, a kikötőkben, a vasútállomásokon és a határállomásokon.

Az elnök elmondta: reméli, hogy a karácsonyt és a szilvesztert már mindenki családi körben ünnepelheti, és addigra újranyithatnak az üzletek is.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »