Végleg bedőlhet a második legnagyobb román légitársaság

Eleshet az állami kedvezményes hiteltől és csődbe mehet a Blue Air légitársaság, amely a második legnagyobb szereplő a román légiközlekedési piacon.

A román diszkont légitársaság áprilisban kért és kapott a román kormánytól kedvezményes, mintegy 300 millió lej (61,5 millió euró) hitelt azért, hogy fedezze a koronavírus-járvány okozta leállás következtében felhalmozott veszteségeit és megmeneküljön a csődtől. A kabinet korábban sürgősségi kormányrendelettel döntött a hitel folyósításáról. Ezt a jogszabályt utólag a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de a szenátus szerdán arra hivatkozva elutasította a sürgősségi rendeletet, hogy a román államnak nem kellene támogatnia egy magáncéget, amely ráadásul az állami Tarom légitársaság konkurense. Ebben a kérdésben az utolsó szava a képviselőháznak lesz, amely később dönt a kormányrendelet sorsáról.

Csütörtök este a Blue Air egy nyíl levelet intézett a szenátushoz, amelyben kifejtette, hogy a felsőház tévesen értelmezte a piaci helyzetet, hiszen amennyiben a légitársaság nem kapja meg a kedvezményes hitelt, csődbe megy, és ezáltal megszűnik az egyik fontos adófizető vállalat. Emellett azzal sem értenek egyet, hogy a Tarom a vetélytársuk lenne, hiszen a Blue Air szerint az általuk lefedett útvonalakat nem a Tarom fogja megszerezni, hanem a Blue Air másik vetélytársa, a piacvezető Wizz Air, amely a román diszkont légitársaság szerint már több olyan útvonalat átvett, amelyet eddig a Blue Air fedett le. A vállalat szerint szeptemberben a Wizz Air biztosította a romániai légiközlekedés 60 százalékát.

A Blue Air július elején csődegyezségi eljárást kezdeményezett, hogy elkerülje számlái zárolását. Az eljárás során vállalta, hogy a következő 18 hónapban 100 millió euró adósságot ütemez át, de ezt csak az állami hitel igénybevételével tudja megtenni.

Újabb légitársaság a szakadék szélén

Idén már 43 légitársaság ment csődbe és még nem látni az alagút végét

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »