Újabb légitársaság a szakadék szélén

Csődegyezségi eljárást kezdeményezett a Blue Air román kereskedelmi légitársaság, amely a következő 18 hónapban 100 millió euró adósságot kell átütemezzen – közölte hétfőn a vállalat.

A csődegyezségi eljárást olyan vállalat kezdeményezheti, amely adósságokat halmozott fel, és célja, hogy az adósok ne kérjék számláinak zárolását.

Oana Petrescu, a Blue Air vezérigazgatója a Profit.ro román gazdasági portálnak elmondta: az eljárás célja, hogy megelőzzék a csődeljárást, valamint a vállalat számláinak zárolását. Mint közölte, a következő 18 hónapban 100 millió euró adósság kifizetését kell átütemezniük. Hozzátette, hogy a vállalat azért jutott ilyen helyzetbe, mert március és június között a koronavírus-járvány miatt nem lehetett utazni, ami jelentősen visszavetette a cég bevételeit. A Blue Air 100 millió euró árbevételt tervezett erre az időszakra, amitől elesett – tette hozzá.

A légiközlekedés újraindulásával a Blue Air képes lesz a következő 18 hónapban annyi árbevételt termelni, hogy kifizesse az adósságot, a járvány okozta közvetlen veszteséget pedig az állami segélyből fedezik, amelyet a bukaresti kabinet áprilisban hagyott jóvá.

A Blue Air március 17-én állította le menetrendszerinti járatait, majd április elején 42-45 millió euró értékű kedvezményes hitelt kért a román kormánytól, amelynek folyósítását a bukaresti kabinet április 23-án jóváhagyta. A vállalat kényszerszabadságra küldte dolgozóinak 90 százalékát, és kidolgozott egy üzleti tervet a nehéz pénzügyi helyzet átvészelésére. A társaság július 1-től indította újra menetrendszerinti járatait 29 útvonalon, ezek számát 47-re akarják növelni, miután véget ér a veszélyhelyzet.

A Blue Air Románia második legnagyobb légitársasága, 2018-ban 5 millió utast szállított. Első helyen a Wizz Air áll 8,3 millió utassal, harmadik a román állami Tarom, amely 2,7 millió utast szolgált ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

A magyar GDP is nagy pofont kapott tavaly

2020 III. negyedévéhez viszonyítva 1,4 százalékkal nőtt, 2019 IV. negyedévéhez mérve viszont 4,1 százalékkal csökkent a magyar gazdaság szezonálisan és naptárhatással kiigazított teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás 51,1%-kal esett vissza.

Read More »