Higgadt és lényegretörő volt az utolsó elnökjelölti vita

Donald Trump amerikai elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden volt alelnök lényeges kérdésekről és higgadtan vitázott az utolsó elnökjelölti vitán, amelyet a Tennessee államban kévő Nashville-ben rendeztek meg csütörtökön este.

Trump egy adott pillanatban meg is dicsérte a vitavezetőt, Kristen Welkert, az NBC televízió munkatársát. A rendezvény előtt az elnökjelölti vitát rendező bizottság rögzítette a szabályokat: mindkét politikus két-két percet kapott a válaszokra és fél percet a viszontválaszokra. A műsorvezető be is tartatta ezt.

Trump a korábbi vitáktól eltérően nem volt indulatos, elemzők azonban arra figyeltek fel, hogy Biden többször is gúnyosan „ez a pasas” megszólítással illette az amerikai elnököt.

A vita fő témái a koronavírus-járvány, a Biden-család üzleti ügyei, külpolitikai kérdések, az egészségbiztosítás reformja, az illegális bevándorlás problémája, a faji kérdés és a klímaváltozás voltak. Alább mengtekintehtő a Politico összeállítása a legfeszültebb pillanatokról:

https://www.instagram.com/p/CGrIFm7jd56/

A koronavírus-járvány

A koronavírus-járványt érintve Joe Biden az elnököt okolta a járvány halálos áldozataiért. Szinte szó szerint megismételte az első elnökjelölti vitán mondottakat, miszerint Trump nem tudja kezelni a járványt, és szerinte pánikba esett, amikor az kitört. Úgy vélte, hogy az elnöknek nincs átfogó terve a járványkezelésre.

Trump ezzel szemben emlékeztetett, hogy a járvány kitörésekor lezárta a repülőtereket – először a Kínából, majd az Európából érkező repülőgépek előtt -, amiért a demokraták, köztük Biden is, idegengyűlölőnek nevezték őt. Az elnök – utalva arra, hogy Biden hónapokig a háza alagsorában berendezett stúdióból kommunikált az emberekkel – hangsúlyozta: elnökként nem engedhette meg magának, hogy bezárkózzék.

A Biden-család kálváriája

„Én soha nem kaptam pénzt Oroszországtól, Bidenék igen” – jelentette ki Trump azokra a nyilvánosságra került e-mailekre utalva, amelyek szerint a demokrata párti politikus fia, Hunter Biden orosz oligarcháktól kapott pénzt és egy ukrán gázcégnél dolgozott, amikor az apja alelnök volt és jövedelmező üzleteket kötött Kínában.

„Hunter Biden áruba bocsátotta azt, hogy alelnök apja révén bejárása van a Fehér Házba” – hangoztatta Trump. Biden lényegében nem reagált a fia üzleti ügyeire, bár azt állította, hogy Hunter nem tett semmi törvénybe ütközőt. Kijelentette, hogy ő soha nem kapott pénzt sem oroszoktól, sem ukránoktól, sem kínaiaktól. „Nem a családról van szó” – fogalmazott, mire Trump azzal replikázott, hogy „ez tipikus politikusi válasz”. Hozzáfűzte: „gyerünk, Joe, jobban is tudod te ezt csinálni”.

Biden felemlegette, hogy Trumpnak bankszámlája van Kínában, és több adót fizetett ott, mint Amerikában. Az elnök a válaszában leszögezte – ami egyébként az amerikai sajtóban már többször is megjelent -, hogy évekkel korábban a vállalatának volt kínai bankszámlája, amely már jóval azelőtt megszűnt, hogy ő indult volna a 2016-os elnökválasztáson. Az adóbevallásáról megjegyezte: milliókat fizetett be adóelőlegként. Trump később azt mondta: „Joe, rólad azt mondják, hogy korrupt vagy”. Biden erre nem reagált.

Oroszország

A műsorvezető rákérdezett az amerikai választásokba történő iráni és orosz beavatkozási kísérletekre. Biden azt állította, hogy az oroszok Trump győzelmét óhajtják, mert „tudják, hogy ismerem őket és ők ismernek engem”. A beavatkozási kísérletekről leszögezte, hogy „bármelyik ország, amely megpróbál beavatkozni, megfizeti majd ennek az árát”.

„Senki nem keményebb Oroszországgal, mint én” – fogalmazott Trump. Hangsúlyozta: éppen az orosz veszélyre hivatkozva sikerült meggyőznie a NATO-tagokat arról, hogy emeljék költségvetési hozzájárulásaikat az észak-atlanti szövetségben.

Az Obamacare és az illegális bevándorlás

Hevesebbek voltak az állásfoglalások az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítás, illetve az illegális bevándorlás ügyében. Trump szocialisztikusnak nevezte az Obamacare-t, míg Biden azt fejtegette, hogy az egészségbiztosítás nem kegy, hanem jog, amely mindenkinek jár. Trump hitet tett amellett, hogy az Obamacare kiegészítéséhez törvényben vagy elnöki rendeletben rögzíti, hogy a biztosítók azokkal is kötelesek megállapodni, akiknek már a biztosítást megelőzően komoly betegségük van.

Az illegális bevándorlásról szólva Biden azt ígérte, hogy – amennyiben megválasztják elnöknek – állampolgárságot ad 11 millió illegális bevándorlónak. A műsorvezető megkérdezte Bident: miért kellene az amerikaiaknak bízniuk benne, hiszen a migráció problémáját az Obama-kormányzat nyolc éve alatt nem oldották meg. Biden úgy válaszolt: ezúttal ő nem alelnök, hanem elnök lesz, és hivatalba lépése után egy hónapon belül előterjeszti javaslatát valamennyi illegális migráns amerikai állampolgárságára.

A vitában felmerült a határt szülők nélkül átlépő gyermekek ügye is. Trump hangsúlyozta: ezeket a gyerekeket az embercsempészek hozzák át, felhasználva őket a céljaikra. Emlékeztetett arra is: az első „ketreceket”, ahol ezeket a kisgyermekeket átmenetileg elhelyezték, az Obama-kormányzat állította fel.

Egyéb ügyekről szólva

Trump kérdésbe foglalva az álláspontját, úgy fogalmazott: az Obama-Biden kormányzatnak nyolc éve volt, miért nem oldott meg egy sor problémát, például az illegális bevándorlást, vagy a büntetőjogi reformot. Biden „a szavak embere, és nem a cselekvésé” ismételte meg Trump többször is.

A faji kérdésről szólva Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államokban rendszerszerű a fajgyűlölet. Rasszizmussal vádolta meg Trumpot, aki leszögezte: Lincoln óta ő a legkevésbé rasszista elnöke az országnak, és a feketék számára ő a legjobb elnök.

Az első elnökjelölti vitát a belföldi és a külföldi sajtó egyaránt negatívan ítélte meg. Elsősorban a vita hangnemét kifogásolták: széleskörű egyetértés mutatkozott abban, hogy a vita rendkívül zűrzavaros és kínos pillanatokkal, sértésekkel terhelt volt. A második vitát nem tartották meg, mert a koronavírus-járvány és Donald Trump vírusfertőzése miatt a szervezők a vitát virtuálisan, azaz az interneten szerették volna lebonyolítani, ebbe viszont az elnök nem ment bele.

Leginkább egymás sértegetéséről szólt az első Trump-Biden vita

Hivatalosan is törölték a második elnökjelölti vitát az USA-ban

Forrás: MTI / Kitekintő / Instagram

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »