Fed: folyamatos az amerikai gazdaság talpra állása

A járvány ellenére folyamatos az amerikai gazdaság talpra állása – jelentette ki szerdán nyilvánosságra hozott Bézs Könyvében az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer (Fed) vezetése.

Az úgynevezett Bézs Könyv a jegybak rendszeres kiadványa, amely lényegében „hangulatjelentés” a 12 regionális Fed-körzet gazdasági állapotáról. Adatai a helyi gazdasági szereplőktől származó információkra épülnek.

„A gazdasági aktivitás továbbra is valamennyi körzetben növekszik, a növekedés mértéke a legtöbb körzetben mérsékelt” – olvasható a dokumentumban, amely hozzáteszi azt is, hogy a gazdasági tevékenység és a növekedési ráta szektoronként jelentősen különbözik.

A lakáspiacon folyamatosan nő a kereslet, a jelzáloghitelezés emelkedik, a koronavírus-járvány miatti visszaesés jobbára a kereskedelmi ingatlanok piacát sújtotta. Hasonlóképpen növekszik a fogyasztás, bár a Fed szerint az étteremtulajdonosokat aggodalommal tölti el a hidegebbé váló időjárás, mert eddig az utcán elhelyezett asztalokkal jórészt pótolni tudták a járvány miatti bevételkiesést.

„A Fed-körzetek általában optimistán vagy pozitívan tekintenek a jövő felé, bár tisztában vannak a jókora bizonytalanság mértékével is” – állapította meg a Bézs Könyv.

Az amerikai politikai életben e megállapítások ellenére is többen hangot adtak aggodalmuknak a gazdasági talpra állás esetleges lassulása miatt, a koronavírus-járvány ugyanis ismét erősödik. A republikánus és demokrata párti törvényhozóknak ráadásul még mindig nem sikerült megállapodniuk az újabb gazdaságélénkítő csomagról, amely egyebek között újabb egyszeri segélyt adna a járvány miatt munka nélkül maradt amerikaiaknak. Az amerikai kongresszus eddig már mintegy 3000 milliárd dollár értékben fogadott el gazdaságélénkítő csomagtervet, ám a munkanélküli segély kiegészítésére megszavazott törvény és a kilakoltatásokat tiltó rendelkezés érvénye már lejárt.

Növekszik a tartósan munkanélküliek aránya az USA-ban

Nincs egyezség az új amerikai gazdaságélénkítő csomagról

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »