Leginkább egymás sértegetéséről szólt az első Trump-Biden vita

A novemberi választásra készülő amerikai elnökjelöltek első országos televíziós vitáján – amelyet az ohiói Clevelandben rendeztek – a republikánus Donald Trump elnök választási csalásokra figyelmeztetett, Joe Biden, a demokraták jelöltje pedig hazugnak nevezte a jelenlegi elnököt.

A vitát Chris Wallace, a republikánusokhoz közel álló Fox televízió munkatársa vezette. Wallace nem konzervatív, hanem regisztrált demokrata párti szavazó. A meghívott vendégeknek – akik között a két politikus családtagjai is helyet foglaltak – a vita szabályai szerint nem volt szabad közbeszólniuk, tapsolniuk és semmiféle módon véleményt nyilvánítaniuk.

A vitában gyakori volt, hogy a két politikus belebeszélt a másik mondandójába és sértegette egymást. Joe Biden például csak „ez a pasas”, vagy „ez az ember” megszólítással illette Trumpot, akit bohócnak és fajgyűlölőnek is nevezett, s a vita hevében azt is odavágta neki: „Ember, befognád a szádat?!”.

https://www.instagram.com/p/CFvgsOEHCru/

A másfél órás vita első témája Amy Coney Barretre, a Trump által szombaton jelölt új alkotmánybíró-jelöltre vonatkozott. Trump leszögezte: „megnyertük a választásokat, s ennek vannak következményei”. Majd idézte az elhunyt Ruth Bader Ginsburg liberális alkotmánybírót, aki korábban, Barack Obama demokrata párti elnök kormányzatának utolsó évében – amikor egy alkotmánybíró elhunyt, és a demokraták a választás előtt új bírót jelöltek – azt mondta: egy elnököt nem három vagy három és fél évre választanak, hanem négy évre.

Biden kifogásolta, hogy Barrett abortuszellenes bíró hírében áll, mire Trump visszavágott: honnan tudja, hogy bíróként mi az álláspontja erről? Hangsúlyozta: az abortusz ügye nem témája az elnökválasztásnak.

A demokrata párti elnökjelölt szerint meg kell várni a választások eredményét az alkotmánybíró-jelöléssel. „Már tartanak a választások” – tette hozzá utalva arra, hogy egyes tagállamokban már megkezdődött a levélszavazás.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Joe Biden nem válaszolt pár kérdésre. Amikor a műsorvezető egyenes választ kért arra, hogy demokrata párti győzelem esetén megszüntetnék-e a kongresszusban az obstrukció intézményét, azt mondta: „ez most nem kérdés”.

Nem kívánt beszélni a fia, Hunter Biden ukrajnai, oroszországi és kínai üzleti ügyeiről sem. Trump megkérdezte, miért kapott a fia 3,5 millió dollárt a néhai moszkvai polgármester oligarcha özvegyétől, és vajon mennyi a jövedelme Kínából. Az elnök ezzel a napokban nyilvánosságra került igazságügyi minisztériumi dokumentumokra utalt, amelyek részletezték Hunter Biden üzleti ügyeit Ukrajnában, Oroszországban és Kínában. „Nem akarok a családomról beszélni” – jelentette ki Biden, és álhíreknek minősítette a minisztérium megállapításait.

Ezután az egészségbiztosításról és a koronavírus-járványról esett szó. Biden kifejtette: kiterjesztené az állami egészségügyi ellátást. Trump szerint ezzel tönkretennék a magán-egészségügyet.

A demokraták elnökjelöltje úgy vélte, hogy Trumpnak nincs járványstratégiája, Donald Trump viszont emlékeztetett az Obama-kormány járványkezelésének hibáira. Biden az Obama-kormányzat alelnöke volt, és akkoriban pusztított a H1N1-járvány, amellyel elemzők szerint a vezetés nem tudott sikeresen megbirkózni.

A demokrata politikus felhozta, hogy a koronavírus-járványnak hatmillió fertőzöttje és 200 ezer halottja van az Egyesült Államokban. „Ennek az embernek nincs programja, ez az ember nem tudja, mit beszél” – állította Trumpról, hozzátéve, hogy szerinte Trump „pánikba esett” a járványtól.

Az amerikai elnök emlékeztetett: februártól lezárta az Egyesült Államok határait – először a Kínából érkező utasok előtt -, és akkoriban Joe Biden és a demokrata párti politikusok idegengyűlölettel vádolták meg őt ezért. Biden szerint Trump „nem elég okos” ahhoz, hogy megbirkózzon a járvánnyal, mire Trump közölte Bidennel: „Joe, benned szemernyi okosság sincs”, és idézte, hogy Biden a napokban még azt is elfelejtette, hogy hová járt egyetemre, ahol „a leggyengébbek között végzett”.

Trump felhívta a figyelmet arra, hogy Biden lezárná az ország gazdaságát, mint ahogyan Biden ismételten ki is fejtette, hogy a Covid-19 legyőzése nélkül nincs gazdasági újraindulás.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Biden szerint az Egyesült Államok „gyöngébb, betegebb és szegényebb” lett. Azzal vádolta meg az elnököt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bábja, míg Trump azt hangsúlyozta – ráadásul nem is egyszer -, hogy Biden a radikális baloldal embere.

A fajgyűlölet és a rendőri erőszak ellen szervezett megmozdulásokról szólva Biden úgy vélekedett: az országban „rendszerszerű az igazságtalanság”. Trump megismételte közismert álláspontját: a rend és a törvény országát szeretné látni, s azt, hogy Amerika visszatér az alapvető értékeihez. Leszögezte, hogy ezért írta alá a kormányzati hivatalokban és ügynökségeknél szervezett, úgynevezett érzékenyítő tanfolyamok tilalmáról szóló rendeletet is. „Az emberek rendet, törvényességet akarnak” – hangsúlyozta Trump, hozzátéve: Biden „fél ezt kimondani”.

A választások tisztaságáról vitázva Donald Trump hangsúlyozta, hogy a levélszavazás csalásra ad alkalmat, míg Joe Biden tagadta ezt. Trump konkrét példákat hozott arra, hogy máris előfordultak visszaélések a levélben történő szavazással, például Nyugat-Virginiában, ahol egy postást most vonnak felelősségre, mert manipulálta a szavazócédulákat, vagy Philadelphiában, ahol hétfőn elzavarták a levélszavazást ellenőrző republikánus szakértőket.

Arra a kérdésre, hogy elfogadja-e a választás eredményét, Biden igennel válaszolt, Trump pedig szavazásra buzdította a híveit.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »