Az amerikai elnökválasztás gyakorlatilag már elkezdődött

A novemberi amerikai elnökválasztást követő esetleges hatalomátadás rendezetten fog zajlani – szögezte le Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi többségének vezetője csütörtökön. Az viszont várható, hogy szoros eredmény esetén az alkotmánybíróság szerepét is betöltő Legfelsőbb Bíróság mondja majd ki a végeredményt.

Donald Trump amerikai elnököt egy szerda esti sajtókonferencián megkérdezték, hogy átadja-e a hatalmat, ha novemberben elveszítené a választást, mire az elnök azt válaszolta: „majd meglátjuk, mi történik”, hozzátéve, hogy mindig „erősen panaszkodott” a levélszavazásra. Válaszát a sajtó egy része úgy értelmezte, mintha nem lenne hajlandó a békés hatalomátadásra.

„A november 3-ai választás győztesét január 20-án beiktatják. Éppen olyan normális átmenet lesz, mint ahogyan az négyévente mindig is volt 1792 óta” – írta Mitch McConnell, a republikánus szenátorok vezetője a Twitteren.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök csütörtök délelőtt sajtókonferenciát tartott, amelyen „nagyon szomorúnak” nevezte az elnök válaszát.

„Vajon mit gondolnának erről az alapító atyák?” – tette fel a kérdést. Leszögezte: bízik az amerikai választókban. „Nem lenne okos dolog sem az ország, sem a választások szempontjából, ha az elnök nem venne tudomást róluk” – fogalmazott.

Több republikánus törvényhozó is McConnell szenátorhoz hasonlóan nyilatkozott. Lindsey Graham, a szenátus igazságügyi bizottságának republikánus elnöke a Fox televíziónak nyilatkozva leszögezte: „Lehet, hogy vita lesz arról, ki nyerte meg a választást, de a (legfelsőbb) bíróság dönt majd, és ha a republikánusok veszítenek, elfogadjuk az eredményt”.

Itt jön képbe az egyik bíró, Ruth Bader Ginsburg halála, aki múlt héten hunyt el, 87 éves korában, így pedig az egyik a kilenc bírói pozícióból jelenleg betöltetlen.

https://www.instagram.com/p/CFTBZH3nw8s/

A republikánusok természetesen még az elnökválasztás előtt szeretnék a saját jelöltjüket léptetni a megüresedett pozícióba, de a demokraták ezt nem nézik jó szemmel, szerintük meg kellene várni az elnökválasztás végeredményét a jelöléssel.

Ha viszont esetleg mégis a Legfelsőbb Bíróság kezébe kerül az elnökválasztás végeredményének eldöntése, akkor a republikánusoknak jól jöhetne az a plusz egy szék….

Liz Cheney wyomingi republikánus képviselő hangsúlyozta: „a hatalom békés átadásának elvét az alkotmányunk ereklyeként őrzi, és alapvető fontosság köztársaságunk fennmaradásához. Amerika vezetői esküt tesznek az alkotmányra. S mi tiszteletben fogjuk tartani ezt az esküt.”

Marco Rubio floridai republikánus szenátor Twitter-bejegyzésében azt hangsúlyozta, hogy „talán a szokásosnál hosszabb ideig tart, mire megtudjuk az eredményt, de az érvényes lesz”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő / Instagram

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »