Több európai országban szigorodnak a járványellenes intézkedések

Csehországban szükségállapot kihirdetését fogja javasolni a kormánynak Roman Prymula egészségügyi miniszter, míg Szlovákiában a kormány szerdán dönt a vészhelyzet ismételt kihirdetéséről. Hollandia máris szigorított: az intézkedések között utazási korlátozások, kötelező védőmaszkviselés és a vendéglátóhelyek este tíz óra utáni bezárása szerepel.

Csehország

Roman Prymula egészségügyi miniszter hétfői nyilatkozata szerint a szükségállapot az egyetlen módja annak, hogy megfékezzék az egyre terjedő koronavírus-járványt. „Ezt mindenképpen meg kell tennünk. Anélkül nincs sok esélyünk. Úgy gondolom, hogy ezt már a kormány következő ülésén javasolni fogom” – válaszolta Roman Prymula a Respekt.cz internetes hírportálnak hétfőn arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járvány  erősödése miatt kérni fogja-e a szükségállapot kihirdetését. A cseh kormány ezt megelőzően március 12-én hirdette ki a szükségállapotot, amely több hosszabbítás után május 17-ig volt érvényben.

„Támogatni fogom a javaslatot” – reagált Andrej Babis kormányfő Prymula bejelentésére hétfő este a Nova kereskedelmi televízió vitaműsorában. Babis szerint az egészségügyi miniszter a keddi nap folyamán tájékoztatja érintett miniszterkollégáit elképzeléseiről és a részletekről. „Arra számítok, hogy szerdán rendkívüli kormányülés lesz, és foglalkozni fogunk a javaslattal” – szögezte le Babis.

A jelenlegi szabályozás szerint a szükségállapotot a kormány hirdeti ki legfeljebb 30 napra, de haladéktalanul értesítenie kell döntéséről a képviselőházat, amely azt megerősíti, vagy hatályon kívül helyezi azt.

Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke is azt mondta a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában, hogy mérlegelni kellene valamiféle vészhelyzet kihirdetését, mert gondok adódhatnak a szükséges egészségügyi személyzet biztosításával.

Az egészségügyi miniszter már a múlt pénteken jelezte, hogy a héten az óvintézkedések további szigorításával kell számolni; elsősorban a gyülekezés korlátozásáról van szó. Vasárnap egy másik nyilatkozatában azt mondta, hogy napokon belül legfeljebb 20 személyben korlátozzák a szabadidős tevékenységekben való részvételt. Részletek egyelőre nem ismeretesek.

Csehországban szeptember folyamán gyorsan emelkedett a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelést igénylő súlyos esetek száma. Sokan attól tartanak, hogy néhány héten belül esetleg hiány lehet a speciális, lélegeztetőgéppel ellátott kórházi ágyakból. Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn közölt legfrissebb kimutatások szerint jelenleg 820 személyt kezelnek a kórházakban, ami több mint négyszerese a hónap eleji számoknak. Az orvosok szerint 175 személy esete minősül súlyosnak, ők lélegeztetőgépre szorulnak. A koronavírus okozta halálesetek száma hétfőn 615-re emelkedett.

Csehországban meghaladta a háromezret az új fertőzöttek száma

Szlovákia

Októbertől Szlovákiában is szigorodnak a járványellenes intézkedések, a kormány szerdán dönt a vészhelyzet ismételt kihirdetéséről – jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő hétfőn, a Központi Válságstáb ülése után a Markíza kereskedelmi televízióban.

Szlovákiában szintén még márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány a koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva, ez jelenleg is hatályban van. A rendkívüli helyzet márciusi kihirdetése után néhány nappal egészségügyi vészhelyzetet is kihirdettek. Ez utóbbi legfeljebb 90 napra érvényesíthető, így júniusban lejárt. Az a vészhelyzet, amelynek kihirdetésére ezúttal készül a pozsonyi kormány, az egészségügyi vészhelyzetnél szélesebb körű intézkedéseket lehetővé tevő, általánosabb jellegű lesz. „A helyzet további romlásának megfékezéséhez szükséges a vészhelyzet bevezetése” – indokolta a lépést Matovic.

A szlovák miniszterelnök több más, a válságstáb által hétfőn elfogadott szigorításról is beszámolt. Ezek egyike, hogy októbertől csaknem az összes tömegrendezvényt betiltják az országban. Ez alól kivételt csak az esküvők, keresztelők, temetések és az önkormányzati ülések kapnak, illetve azok a rendezvények, amelyek szervezői biztosítani tudják, hogy az összes résztvevő negatív eredményű Covid-19 tesztet tud felmutatni.

Ugyancsak októbertől ismét korlátozzák a vendégek és a vásárlók számát az üzletekben és vendéglátóhelyeken, utóbbiakból csak az ülőhellyel rendelkezők tarthatnak nyitva. Ismét szigorodnak a maszkviselésre vonatkozó rendelkezések is, ezek októbertől kül- és beltéren egyaránt kötelezőek lesznek, amennyiben nem tartható fenn a legalább kétméteres távolság az egyes személyek között.

A múlt hét folyamán felmerült, hogy Szlovákia utazási szempontból a kockázatos országok listájára teszi Magyarországot és Ausztriát, ezt a felvetést azonban a Központi Válságstáb nem hagyta jóvá, tekintettel arra, hogy az érintett országokban hasonló a járványügyi helyzet, és így egy ilyen intézkedésnek nem lenne értelme.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ hétfőn közzétett adatai szerint Szlovákiában vasárnap mintegy kétezer teszt elvégzése alapján 265 új fertőzöttet regisztráltak. Az országban három hete többé-kevésbé folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzöttek egyhetes adatok alapján számolt napi átlaga is. Ez vasárnap 360 volt, vagyis duplája az egy héttel korábbi adatnak. Szlovákiában a kór tavaszi megjelenése óta eddig összesen 9343 személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, az aktív esetek száma pedig 5086. Eddig hivatalosan 44-en haltak meg a betegség következtében. Az országban eddig már több mint 447 000 vírustesztet végeztek el.

Hollandia

Hollandia tovább szigorította a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott intézkedéseket, amelyek között utazási korlátozások, kötelező védőmaszkviselés és a vendéglátóhelyek este tíz óra utáni bezárása szerepel.

Mark Rutte holland miniszterelnök hétfő kora este tartott sajtótájékoztatóján közölte: sporteseményt a következő három hétben csak nézők nélkül szabad megrendezni, és bármilyen szabadtéri rendezvény felső létszáma 40 fő lehet.

Elmondta, hogy a járvány visszaszorítására irányuló cselekvési tervet regionális alapon állítják össze annak megakadályozása érdekében, hogy az alacsony fertőzöttségű területeket ne veszélyeztesse a fertőzöttebb nagyvárosok lakossága. Ennek érdekében a kormány nem javasolja a beutazást a járvány által leginkább érintett három nagyvárosba – Amszterdamba, Rotterdamba és Hágába -, sem pedig azt, hogy az ott lakók az ország más területeire utazzanak. Emellett az említett városok miden üzletében és a zárt helyiségekben kötelező lesz az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése. A kormány azt kérte az üzletek vezetőitől, hogy lehetőleg vezessenek be olyan időszakokat, amikor csak a veszélyeztetett korosztály vásárolhat.

A vendéglátóhelyek este kilenc órától nem fogadhatnak újabb vendégeket, tíz órakor pedig be kell bezárniuk. A boltok kosarait, illetve a bevásárlókocsikat minden vásárló után fertőtleníteni kell.

A kormány arra szólította fel a munkáltatókat, hogy ahol csak lehetséges, vezessék be az otthoni munkavégzést. A vállalkozásokat átmeneti, akár két hétig tartó bezárással büntethetik, ha nem tartják tiszteletben a felhívást. A fizikai érintkezéssel járó munkahelyeken, mint a fodrászatokban, vagy a kozmetikákban, rögzíteni kell az ügyfelek adatait a fertőzés nyomon követése és a lehetséges fertőzöttek értesítése végett.

Az egyelőre három hétig érvényes intézkedések kedden 18 órakor lépnek hatályba.

Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón közölte, hogy a szigorító intézkedések bevezetése a legkiszolgáltatottabbak védelmére, valamint annak biztosítására fókuszál, hogy az egészségügyi szolgálatok képesek legyenek ellátni a rászorulókat. Ha ezekkel az új intézkedésekkel nem sikerül csökkenteni a fertőzések számát, akkor Hollandia közelebb kerül a tavasszal már elrendelt, szélesebb körű bezárásokhoz. Hozzátette: a holland kormány arra számít, hogy a koronavírussal fertőzöttek napi száma a jövő héten eléri az ötezret.

A holland közegészségügyi intézet legfrissebb jelentése szerint vasárnap 2999 új fertőzöttet azonosítottak az országban. Jelenleg 660 beteget kezelnek kórházban, közülük 142-en intenzív ellátásban részesülnek. A járvány kezdete óta 6380-an haltak meg a vírus szövődményeiben. Az igazolt esetek száma jelenleg 114 540.

Újra nő az esetszám a Benelux államokban

Forrás: MTI

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »