Újra nő az esetszám a Benelux államokban

A hetek óta tartó javuló tendencia megfordult, a hét második felében ismét több koronavírussal fertőzöttet vettek nyilvántartása Belgiumban és Hollandiában. Luxemburg szintén a járvány terjedésének lassú erősödéséről számolt be vasárnap.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet vasárnap közzétett jelentése szerint az elmúlt egy hét átlagát tekintve a koronavírussal fertőzött új esetek száma három százalékkal nőtt a megelőző hét adataihoz viszonyítva. Augusztus 16-a óta most mutat először emelkedést a járványgörbe Belgiumban.

Átlagosan naponta 453,6 ember fertőződött meg az országban. A hét folyamán az új fertőzöttek száma minden belga tartományban emelkedett. Kivételt a két legfertőzöttebb régió, az antwerpeni (+570) és brüsszeli régió (+793) képez, ahol a szigorított szabályok végett megtorpant az újonnan regisztrált esetek száma. A járvány belgiumi megjelenése óta feljegyzett fertőzöttek száma 87 825; az adat 651-gyel magasabb a szombaton közzétettnél. Az országban 100 ezer lakosra 54,3 fertőzött jut.

A koronavírus okozta halálozások mindazonáltal csökkenő tendenciát mutatnak. A járvány következtében naponta átlagosan 3,4-en haltak meg a hét folyamán, ez 24 százalékos visszaesést jelent a megelőző héthez képest. Belgiumban március óta 9906 ember halála köthető a járványhoz. A betegség miatt kórházba szállítottak napi száma is kevesebb; a közegészségügyi intézet átlagosan 16,7 új kórházi felvételről számolt be, ami 15 százalékos csökkenést jelent a legutóbb közzétett számokhoz viszonyítva. Jelenleg 215 embert ápolnak kórházakban, közülük 53-an részesülnek intenzív ellátásban, 2 százalékkal többen, mint egy hete.

A Le Soir című francia nyelvű belga napilap arról számolt be, hogy a rendőrség két embert előállított a maszkviselés, valamint a járvány megfékezését célzó intézkedések ellen tartott tüntetés során. A vasárnap délután, 400 tiltakozó részvételével, Brüsszel belvárosában felvonuló csoportosulást a rendfenntartók feloszlatták. Olivier Slosse, a rendőrség szóvivője arról számolt be, hogy a megmozdulás résztvevőinek legtöbbje nem viselt maszkot, és nem tartotta meg az előírt biztonságos távolságot sem. A szabályok megszegéséért sokakat megbírságoltak – tette hozzá.

A holland sajtó a fertőzés terjedésének “hirtelen növekedéséről” tájékoztatott vasárnap. A helyi közegészségügyi intézet adataira hivatkozva közölték, hogy a hétvégén 654 embernél mutatták ki a fertőzését, ami 31 százalékos növekedést jelent az előző hétévége adataihoz képest. A hét folyamán 3732 ember esetében mutatták ki a kórokozót, ez pedig 21 százalékos emelkedést jelent a megelőző héten feljegyzett adatoknál. Hollandia három hét elteltével szembesül a fertőzés terjedésének hirtelen emelkedésével – emelték ki. A járvány hollandiai megjelenése óta 76 907 ember esetében jegyezték fel a fertőzést. A betegek 56 százalékát a legfertőzöttebb amszterdami és rotterdami régiókban ápolják.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint erősödik a járvány terjedése az országban. A hét elején közölt napi 43, majd a hét második felében feljegyzett 47 esetet követően vasárnapra 54 esetben lett pozitív a vírusteszt eredménye. A járvány helyi megjelenése óta 6896 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A tájékoztatás szerint Luxemburgban több mint két hete nem halt meg senki a vírushoz köthetően, előtte augusztus közepe óta csak ketten. A járvány kitörése óta 124 ember hunyt el a betegséghez köthetően a 626 ezer lakosú nagyhercegségben. Kórházban jelenleg 11 embert ápolnak, mintegy 25-tel kevesebbet, mint két hete, közülük senkit sem kell intenzív ellátásban részesíteni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »