Ha szükséges, az EKB további ösztönzőket vethet be

Az Európai Központi Bank (EKB) nagyszabású monetáris ösztönző intézkedései hozzájárultak az európai gazdaság stabilizálásához a koronavírus-járvány közepette, de a bank készen áll arra, hogy szükség esetén további ösztönzőket alkalmazzon – jelentette ki Christine Lagarde elnök az Európai Parlament gazdasági és monetáris ügyek bizottságának hétfői ülésén.

Lagarde úgy fogalmazott, hogy az 1350 milliárd eurós pandémiás vészhelyzeti vásárlási program, amelyben az EKB magán- és állami értékpapírokat vásárol, megóvta a gazdaságot a sokkhatástól. Hozzátette: az EKB készen áll „eszközeinek megfelelő kiigazítására” annak érdekében, hogy az infláció megközelítse a 2 százalék körüli célt, annak ellenére, hogy augusztusban mínusz 0,2 százalékot mértek az euróövezetben.

Emlékeztetett arra, hogy az EKB 8,7 százalékos gazdasági visszaesést vár idén az euróövezetben, ahol jövőre már 5,2 százalék lehet a GDP-növekedés.

A frankfurti székhelyű pénzügyi szervezet elnöke kifejtette: a gazdasági helyreállítás a járványhelyzet alakulásán és az ahhoz kapcsolódó intézkedéseken múlik, azonban a válság továbbra is súlyosan befolyásolja a gazdasági tevékenységet, és negatív kockázatot jelent a jövőbeli kilátásokra nézve.

„Bár bizonyos területeken a harmadik negyedévben már volt enyhe fellendülés, a kockázat még mindig számottevő. A fogyasztói magatartás még mindig óvatos, így a vállalkozások is. A beruházások részben növekedtek, de az alacsony kereslet még mindig problémát jelent több vállalatnak” – húzta alá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »