Trump csaknem 200 millió gyorsteszt kiszállítását ígéri

Donald Trump amerikai elnök csaknem 200 millió koronavírus-gyorsteszt kiszállítását helyezte kilátásba az Egyesült Államokat alkotó tagállamoknak és különböző intézményeknek hétfőn délután a Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtókonferenciáján.

Leszögezte: most, hogy az iskolákban országszerte újra megkezdődik a tanítás, elsődleges fontosságúnak tartja a gyorstesztek kiszállításának megkezdését. „Minden egyes tagállamban rendszeresen lehet tesztelni azokat a tanárokat, akik ezt szükségesnek tartják” – fogalmazott. Hozzáfűzte: a szövetségi kormányzat által biztosított tesztcsomagok szétosztását a következő napokban meg is kezdik.

Az elnök kiemelte, hogy 100 millió tesztcsomagot a tagállamoknak osztanak ki, 50 milliót pedig közvetlenül a különösen sérülékeny közösségeknek juttatnak. Ezen kívül további 18 millió tesztcsomagot az idősotthonok, 10 milliót a hospice-szolgáltatók és az otthoni ápolásban részt vevők, valamint egymilliót az afroamerikaiakat oktató, úgynevezett történelmi fekete főiskolák és az indián őslakosok oktatási intézményei kapnak majd. A teszteket a kormányzat költségén vásárolják meg és bocsátják az érintettek rendelkezésére.

A sajtókonferencián részt vett Mike Pence alelnök, Alex Azar, az emberi erőforrások és az egészségügy minisztere, valamint Scott Atlas, a kormányzat járványügyi tanácsadó testületének tagja. Pence és Atlas is arra hívta fel a figyelmet, hogy a tesztelés kiterjesztésével a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának emelkedésére lehet számítani az elkövetkező napokban. Az alelnök szerint ez elsősorban a nyugati és a középnyugati tagállamokban lesz így. Atlas hozzáfűzte, hogy várhatóan ott is növekszik a fertőzöttek száma, ahol az emberek nem vették figyelembe a társadalmi távolságtartásra vonatkozó ajánlásokat.

Alex Azar közölte: október végére, november elejére már mintegy havi 30-40 millió ember tesztelésére lesz képes a rendszer.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »