Vesztegzár alatt egész Olaszország

Az új koronavírus okozta járvány terjedése miatt egész Olaszországra kiterjesztik a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket – jelentette be hétfőn este Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

A kormányfő elmondta: a rendelkezést még az éjszaka aláírja, így az kedd reggel életbe lép. Az intézkedés – a jelenlegi tervek szerint – április 3-áig tart, addig országszerte szünetel az oktatás is.

Az intézkedések, amelyeket az északi Lombardia tartományban és további 15 városban már két napja bevezettek, minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a lakóterületet csak engedéllyel lehet majd elhagyni. Nincs többé „vörös zóna”, egész Olaszországra ugyanazok az egészségügyi óvintézkedések vonatkoznak.

Maradjatok otthon!”

– szólította fel az olaszokat Giuseppe Conte.

Közölte, hogy az utcára ki lehet menni, de kerülni kell a csoportos találkozókat. A tömegközlekedés továbbra is működik, de városát csak az hagyhatja el munkavégzés kapcsán vagy egészségügyi okból, aki erre engedélyt kap. Felfüggesztették az olasz labdarúgó-bajnokságot is.

„Tudom, hogy nehéz megváltoztatni mindennapi életünket, de azonnal cselekedni kell, a fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt nincs több idő” – tette hozzá a miniszterelnök.

https://www.instagram.com/p/B9fcMHxDrfo/

Conte magyarázata szerint az egészségügyi óvintézkedések legmagasabb fokozatra emelését országos szinten az indokolta, hogy hiába az Észak-Olaszországban vasárnap bevezetett szigorítások, gyorsan kiderült, hogy ezeket nem mindenki tartja be. Olaszország más részén is sokan felelőtlenül viselkedtek – hangoztatta a miniszterelnök, példaként hozva fel, hogy vasárnap tele voltak az olaszországi éttermek és szórakozóhelyek az előírásokat semmibe vevő fiatalokkal és családokkal. Az első intézkedések bejelentése után az északi régiókból több ezren indultak el a déli tartományok irányába.

„Mindenkinek azonnal le kell mondani valamiről a legfontosabb közös jó, a közegészség védelmében. Áldozatot kell hozni, a nagyszülők, az idősek védelmében” – hangsúlyozta. Emlékeztetett arra, hogy a kormányrendeletek megsértése bűncselekménynek számít: legalább 200 eurós bírságot, valamint több hónapos börtönbüntetést vonhat maga után.

  • Az intézkedésekről bővebben
  • A most már egész Olaszországra érvényes rendelkezések között szerepel a múzeumok, mozik, színházak, templomok, edzőtermek, uszodák bezárása. A presszók, éttermek, sörözők este hatig tarthatnak nyitva, és a pincéreknek legalább egy méteres távolságot kell tartaniuk a vendégektől.
  • Felfüggesztettek minden közösségi, csoportos vagy tömegeseményt, legyen szó sportról, kulturális vagy tudományos találkozóról. A római minisztériumokban bevezették a távmunkát, a parlament is szünetelteti munkáját. A 65 év felettieknek egyáltalán nem tanácsolják, hogy kimenjenek az utcára.
  • Az olasz gyerekorvosok felhívták a tanulók figyelmét arra, hogy az iskolai kényszerszünet nem számít vakációnak, és felszólították őket, hogy ne csődüljenek az utcákra, terekre, parkokba. Nem tilos az utcára lépés, de aki nem jár munkába, vagy nincs más sürgős tennivalója, a legjobb, ha otthon marad, minimálisra csökkentve a másokkal való találkozást.
  • Mindemellett bejelentették, hogy azonnali hatállyal lezárják az összes olaszországi sípályát, mivel sokan vakációként értelmezték a fertőzés miatt elrendelt munka- és oktatási szünetet.

A 16 milliós észak-olaszországi területek bevezető országútjain hétfő délután megjelentek a katonák, a rendőrség és a csendőrség ellenőrzési pontjai. A térségből ki- és belépni – a külföldieknek is – kizárólag engedéllyel szabad: az ehhez szükséges formanyomtatvány már fent van a belügyminisztérium honlapján. Hasonlóképpen, csak ezzel az engedéllyel hagyható el a térség a vasútállomásokról és a repülőterekről is. Aki megsérti az előírásokat, tehát elhagyja a kijelölt területet, vagy engedély nélkül lép be, bírságot és több hónap börtönt kockáztat.

Az országos intézkedések ezt a modellt követik: a belügyminisztérium még nem közölte, hogy az Olaszországban tartózkodó külföldiek maradhatnak-e, és miként ellenőrzik majd a városok, tartományok közti közlekedést. Az áruszállításra nem vonatkoznak a korlátozások.

Giuseppe Conte kedden egyeztet az ellenzéki pártok vezetőivel. Elemzők a két hete tartó egészségügyi óvintézkedések okozta gazdasági veszteséget már több mint 10 milliárd euróra becsülik.

A polgári védelmi hatóság hétfő esti tájékoztatója szerint Olaszországban kilencvenhéttel emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak és több mint ezerötszázzal a diagnosztizált fertőzötteknek a száma. A halottak száma így elérte a 463-at, a diagnosztizált fertőzötteké pedig a 9172-t; jelenleg több mint négyezer beteget kezelnek kórházban. Az elhunytak több mint nyolcvan százaléka hetven év feletti.

  • Kapcsolódó cikkeink:

További friss hírek a nagyvilágból

Szlovéniában huszonháromra, Horvátországban tizenháromra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma – közölte a helyi sajtó hétfőn. Mindkét ország kormánya kiterjeszti a fertőzés megfékezésének terjedését célzó intézkedéseit.

Szlovákiában is nőtt a vírusfertőzéssel diagnosztizált emberek száma, az egészségügyi tárca válságstábjának hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint már hét embernél mutatták ki a Covid-19 fertőzést.

A brit kormány hétfői ülésén úgy döntött, hogy jelenleg nincs szükség az új típusú koronavírus terjedése elleni eddigi intézkedések jelentős kiterjesztésére. Chris Whitty angliai tisztifőorvos azonban hétfő esti sajtótájékoztatóján közölte: a hivatalos ajánlás a következő 10-14 napban változhat, és ebben az esetben még enyhe légúti panaszok esetén is arra kérhetik a betegeket, hogy különítsék el magukat környezetüktől.

Szerdától március 22-ig valamennyi romániai óvodában és iskolában felfüggesztik a tanítást, hogy megelőzzék a koronavírus terjedését – jelentette be hétfőn délután a bukaresti operatív törzs ülése után Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök.

Ötvenhat új esettel 322-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Hollandiában – olvasható a holland közegészségügyi hivatal hétfői közleményében. Az új fertőzések száma ugyan kevesebb, mint a hétvégén volt, de több mint 4000 gyermek nem mehetett iskolába, miután az észak-brabanti régió oktatási intézményeiben több oktató megbetegedett. Mark Rutte holland miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a holland gazdaság képes ellenállni a káros hatásoknak.

Belgiumban a közegészségügyi hivatal szerint – a hétfőn bejelentett 39 új esettel – 239-re emelkedett a fertőzöttek száma, miközben egy előzőleg fertőzéssel kezelt páciens meggyógyult. A közlemény szerint a vírus terjedésnek mértéke „még mindig csak korlátozott”, azonban a belga sajtó hírei szerint megerősített kockázatkezelési intézkedéseket rendeltek el az országban.

Ugyancsak hétfőn a NATO és az Európai Bizottság két munkatársát is fertőzéssel diagnosztizálták. A nemzetközi szervezetek bejelentették, hogy „megtették a szükséges óvintézkedéseket az ott dolgozók érdekében”.

Kamatmentes kölcsönt vehetnek fel áprilistól a koronavírus-járvány következtében keletkezett pénzügyi problémáik áthidalására a cseh vállalkozók. A cseh kormány erre a célja egyelőre 600 millió koronát (8 milliárd forint) különített el – közölte Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter a kormány hétfői ülése után Prágában. Csehországban hétfő délután már 35 fertőzöttet tartottak nyilván, a karanténban lévők száma pedig meghaladta az 1200-at.

A francia jegybank hétfői előrejelzése szerint az új koronavírus miatti intézkedések következményeként a gazdasági növekedés 2020 első negyedévében nem fogja meghaladni a 0,1 százalékot Franciaországban, ahol hat újabb elhalálozással a megbetegedés halálos áldozatainak száma 25-re emelkedett, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig meghaladta az 1200-at.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Hétfő estétől két hétre házi karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki belép Izraelbe – jelentette az izraeli 13-as kereskedelmi televízió esti híradója. A rendelkezés értelmében csak azokat a külföldieket engedik belépni az ország területére, akiknek van olyan izraeli tartózkodási helyük, ahol meg tudják oldani a kéthetes házi karantént. A tévé szakértői szerint az új döntés nyomán hamarosan mintegy háromszázezer izraeli nem hagyhatja el otthonát, ami súlyos hatással lehet az izraeli gazdaságra.

Az amerikai tőzsdéken hétfőn rövid időre felfüggesztették a kereskedést, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) pedig hétfői sajtókonferenciáján élelmiszer-és gyógyszervásárlásra bíztatta az időskorúakat.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »