Nem elég a járvány, Olaszország demográfiai válsággal is küzd

Bár Olaszország jelenleg leginkább a koronavírus-járvánnyal van elfoglalva, a nemzetnek egyéb válságokkal is szembe kell néznie. Az ország gazdasága évek óta rossz állapotban van, ráadásul a legfrissebb demográfiai adatok azt mutatják, hogy a népesség is egyre inkább fogyatkozik: az első világháború óta nem mértek ilyen rossz adatokat.

2019-ben a népesség az ötödik egymást követő évben csökkent Olaszországban, miközben a halálesetek száma körülbelül 212 ezerrel haladta meg a születésekét, ami 1918 óta a legnagyobb különbség.

Sergio Mattarella olasz elnök aggodalmának adott hangot, mint mondta: a probléma az egész ország létét veszélyezteti. “A családok képezik Olaszország kötőszövetét, a család maga Olaszország. Ezt a tendenciát sürgősen meg kell fordítani” – fogalmazott.

Az olasz statisztikai hivatal szerint minden 100 halálesetre mindössze 67 születés jut. Ez hatalmas hanyatlásnak számít még 10 évvel ezelőtthöz képest is, amikor ez az arány 100:96 volt.

Olaszországnak eleve rengeteg hosszú távú gazdasági kihívással kell szembenéznie, és ha folytatódik ez a tendencia a népesség tekintetében, ez még nehezebbé teszi azok leküzdését. Olaszországban nincs elegendő fiatal munkavállaló, és a gyorsan öregedő népesség “finanszírozása” tovább bonyolítja a már amúgy is feszült költségvetési helyzetet, lévén a nyugdíjakra fordított összeg már most is a költségvetés csaknem 17 százalékát teszi ki.

Noha a bevándorlás segíthet, az ezzel kapcsolatos adatok szintén nem igazán adnak okot a bizakodásra. Olaszország migrációs egyensúlya tavaly 18 százalékkal csökkent; a bevándorlók mindössze 143 ezerrel voltak többen, mint akik elhagyták az országot.

Olaszország lakossága jelenleg körülbelül 60 millió fő. Az Eurostat előrejelzései szerint ez kevesebb mint 56 millióra csökken 2050-re, ami a szakértők elmondása alapján megkülönbözteti az országot az euróövezet legnagyobb gazdaságaitól: Franciaország és Spanyolország a népesség növekedését fogja rögzíteni ebben az időszakban, míg Németország népessége várhatóan stagnálni fog.

“Az öregedő társadalom és az adófizető munkavállalók számának folyamatos csökkenése miatt összeomolhat a nyugdíjrendszerünk” – magyarázta Pietro Reichlin, a római Luiss Egyetem közgazdaságtan professzora. “Kulturális változásra van szükségünk: a nőket arra kell ösztönözni, hogy menjenek el dolgozni, nem pedig fordítva, ahogy most történik sok családban. A magasabb családi jövedelem növelné a termékenységi rátát” – fejtette ki.

Egy pozitív példa – lehetséges a változás

Egy korábbi cikkünkben bővebben kifejtettük, hogy a születési ráta növekedésének ösztönzése a társadalmi hozzáállás, a családot támogató politikák, valamint a pénzügyi támogatás összetett kombinációjának kérdése. Nos, egy érdekes olaszországi esettanulmány megmutatja, hogy ezen tényezők “tökéletes együttállása” ténylegesen változást hozhat.

Bár az országos születési ráta 2018-ban új negatív rekordot ért el – mindössze 1,3 körül mozgott -, van egy olasz tartomány, amely megcáfolni látszik ezt a tendenciát: a Svájccal és Ausztriával határos, észak-olaszországi Bolzano születési rátája 1,67, ami magasabb, mint az uniós átlag (1,6).

A Dél-Tirol néven is emlegetett tartomány autonóm státusszal és nagyobb szabadsággal rendelkezik saját politikájának meghatározásában. Az itteni családpolitika nagylelkűbb, mint Olaszországban, az itt élő családok több pénzügyi támogatást kapnak. Az egy gyermek után járó havi támogatás körülbelül 200 euró, ami több mint a nemzeti szint kétszerese.

Szakértők szerint bár hasznos a családoknak nyújtott erősebb pénzügyi támogatás, úgy gondolják, hogy Bolzano magasabb születési arányának kulcsa a nők munkaerőpiaci részvétele. Itt ugyanis a 20–64 év közötti nők 73 százaléka dolgozik – szemben az országos 53 százalékos átlaggal (a déli területeken továbbra is rendkívül konzervatív hozzáállás a jellemző a nemi szerepeket illetően). Bolzano munkaadói – ideértve az állami szektort is – rugalmas munkaidőt, részmunkaidőt és távmunkát biztosítanak, megkönnyítve a nők számára az anyaság és a munka összeegyeztetését.

Forrás: Bloomberg / BBC / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »