Törökország konkrét támogatást vár a NATO-tól

Mivel Törökország az egyetlen NATO-tagország, amely farkasszemet néz az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, és 3,7 millió szíriai menekültnek nyújt biztos menedéket a konfliktus kezdete óta, Ankara az elszenvedett veszteségek okán konkrét támogatást vár a katonai szervezettől és minden szövetségestől – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan hétfőn Brüsszelben.

A török elnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta, a korábbinál nagyobb erőfeszítésekre van szükség a szíriai helyzet megoldása érdekében, amely kihívással Törökország már kilencedik éve néz szembe.

Emlékeztetett arra, hogy Törökország Szíriával közös határa egyben a NATO délkeleti határa is, ami azt jelenti, hogy a szíriai konfliktus nemcsak a régióra, hanem egész Európára veszélyt jelent biztonsági és humanitárius szempontból egyaránt. Szavai szerint elengedhetetlen, hogy minden szövetséges tagállam – megkülönböztetés, politikai feltételek és késedelem nélkül – szolidaritást mutasson Törökországgal.

Képtelenségnek nevezte továbbá, hogy egy szövetséges, szomszédos ország Törökországot jelölje meg az illegális migráció egyetlen felelőseként. Ankara nem fogja megengedni, hogy ez az állam “igazságtalan haszonszerzésre” használja fel a jelenleg kialakult helyzetet – tette hozzá.

A NATO főtitkára beszédében a szíriai konfliktusra utalva rámutatott: egyetlen szövetséges sem szenvedett annyit terrortámadásoktól, mint Törökország, és nincs még egy ország, amely annyi menekültet fogadott volna be. Stoltenberg aláhúzta: ennek okán a NATO továbbra is számos intézkedéssel támogatja a szíriai fenyegetéseknek leginkább kitett Törökország védelmét.

Elmondta, hogy a szíriai kormányerők és az orosz hadsereg nemrégiben indított támadásai a helyi lakosság menekülését eredményezték. “A migrációs és menekülthullám újbóli megindulása közös kihívás, amely közös megoldásokat igényel” – fűzte hozzá.

A főtitkár ezzel összefüggésben aggodalomra okot adónak nevezte a görög-török határon kialakul helyzetet, és reményét fejezte ki, hogy megnyugtató eredményt hoznak a rendezés érdekében tervezett magasszintű megbeszélések Ankara és az Európai Unió között.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a török elnökkel tervezett találkozóra érkezve azt mondta, az unió kész a nyílt és őszinte párbeszédre Törökországgal a közös nevező megtalálása, a kialakult migrációs helyzet megoldása érdekében. Fontosnak nevezte a 2016 őszén megkötött EU-török migrációs megállapodásban foglaltak betartását, a régió stabilitásának megőrzését és a szíriai helyzet rendezését.

  • Előzmények:
Görögország egy hete arról számolt be, hogy az előző hétvégén csaknem tízezer bevándorlót akadályozott meg abban, hogy görög földre jusson. Négy év óta – az EU és Törökország egyezségének megkötése és a balkáni országok határzárainak bevezetése óta – nem volt ekkora tömeg, amely egyszerre próbálkozott az EU területére jutni. Az új migránshullám oka, hogy Törökország másfél hete úgy döntött: többé nem állja útját az Európába igyekvőknek. Görögország erre határvédelmének megerősítésével reagált.

A törökök sem kérnek a görög határon rekedt menekültekből

Egyre több menekült indul útnak Törökországból az EU irányába

A tanácskozást követően tartott rövid sajtótájékoztatóján Charles Michel arról tájékoztatott, hogy a török elnökkel folytatott tárgyalás középpontjában a migrációs megállapodás és az abban foglaltak teljesítése állt. Ezzel összefüggésben a megbeszélésen az Európai Unió a migrációs nyomás, valamint a menekültek ellátása okozta nehézségek kezelésére biztosított 6 milliárd eurós finanszírozás teljesítésének szükségességét hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a következő napokban közös uniós és török delegáció vizsgálja majd a teljesítés elmaradt részleteit, valamint az együttműködés folytatásának módozatait. A tárgyalócsoportot uniós részről Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vezeti – közölte.

Elmondta továbbá, hogy véleménycserét folytattak a régió stabilitásával kapcsolatos uniós hozzájárulás lehetőségeiről is, tovább erősítve az EU és Ankara közötti rövid és hosszú távú partnerséget.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, az “intenzív megbeszélés nyitott szellemben” folyt a görög-török határon kialakult migrációs helyzet megoldási lehetőségeiről. “A migránsoknak, Görögországnak, de Törökországnak is támogatásra van szüksége” – fogalmazott.

Az unió és Törökország előtt álló tárgyalásoknak az EU és Ankara érdekeit is szem előtt tartva a megoldásokra kell összpontosítaniuk úgy a migránsok érdekében, mint a régió stabilitása céljából. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: a migránsokkal szembeni erőszak alkalmazása elfogadhatatlan, a menedékkérelem beadásához való jogot, valamint az európai határokat tiszteletben kell tartani.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek