Gyorsul a járvány terjedése Európában

Az olaszországi – tízmillió lakosú – Lombardia tartomány egészében, valamint 15 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be a hétvégén. Eközben Európa több országában is gyorsul az új típusú koronavírus-járvány terjedése.

Olaszországban egyre romlik a helyzet

Olaszországban 133 újabb halálos áldozatot regisztráltak 24 óra alatt, ezzel szombaton 366-ra emelkedett az új koronavírus fertőzés halálos áldozatainak a száma – jelentették be olasz egészségügyi illetékesek vasárnap este. A koronavírus fertőzöttek száma 6387-re nőtt az előző napi 5883 esetről. A járvány által leginkább sújtott Lombardiában a halálos áldozatok száma egyetlen nap alatt 154-ről 257-re emelkedett. A vírusfertőzöttek közül eddig 622-en gyógyultak meg, a fertőzöttek közül 3557-et kezelnek kórházban, intenzív osztályon 650 beteg van – tették hozzá az illetékesek.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök aláírta szombat éjjel azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban. Emellett 15 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be. Az újabb karanténzónák Lombardia mellett Modena északi területeit, valamint Pármát, Piecenzát, Reggio Emiliát, Riminit, Pesarót, Urbinót, Alessandriát, Astit, Novarát, Verbano-Cusio-Ossolát, Vercellit, Padovát, Trevisót és Velencét érintik.

A rendelet felszólítja a lakosokat, hogy légzési nehézségek és magas láz esetén maradjanak otthon, illetve minimalizálják a felesleges személyes kontaktust, beleértve az orvosokkal való érintkezést is. Szigorúan tilos továbbá elhagyni az otthonát annak, akinél beigazolódott a fertőzés gyanúja. A vállalatokat ugyancsak arra kérték, hogy a fertőzés megelőzése érdekében küldjék szabadságra dolgozóikat.

A fenti, úgynevezett „vörös zónákra” vonatkozó intézkedések egyebek között betiltják esküvők, temetések rendezését, elrendelik a sportesemények zárt ajtók mögötti megrendezését, lezárják a sípályákat, meghosszabbítják a március 15-ig érvényes oktatási szünetet, hétvégére bezárják a bevásárlóközpontokat. Zárva maradnak a fürdők, a mozik, a színházak és a kaszinók is. Az éttermek csak korlátozott időre nyithatnak ki azzal a feltétellel, hogy a személyzet legalább 1 méteres távolságot tart a vendégektől.

https://www.instagram.com/p/B9gZNlEh543/

Az északon elrendelt mozgáskorlátozás ellenőrizhetetlen helyzetet teremtett az egész országban, ugyanis a bejelentést követően vasárnap tömegek indultak meg Olaszország déli térségeibe.

Michele Emiliano, az olasz csizma sarkában található Puglia tartomány elnöke közösségi oldalán még éjszaka arra kérte az Észak-Olaszországban élő vagy dolgozó „déli honfitársait”, hogy ne induljanak el dél felé. „Ha elindultatok, álljatok meg, és térjetek vissza északra. Szálljatok le az első vasútállomáson, ne szálljatok repülőre Bari és Brindisi felé, forduljatok meg az autókkal, és azonnal szálljatok le a buszokról” – írta Emiliano. Hangsúlyozta: „ne hozzátok Pugliába a lombardiai, venetói és emiliai járványt, menekülve a kormányrendelkezések elől”.

A felhíváshoz többek közt a dél-olaszországi Campania, Basilicata, Szicília és Szardínia kormányzói is csatlakoztak. Bejelentették, hogy az északi „vörös zónákból” délre érkezőknek két hétig karanténban kell maradniuk. Toscana tartomány is arra kérte a szigorított óvintézkedésektől érintett szomszédos Emilia Romagna és Marche lakosait, hogy ne menjenek át Toscanába.

A tízmilliós Lombardia tartomány munkaerőpiacán több mint negyven százalékban dél-olaszok dolgoznak.

  • Előzmény:

További hírek Európából

  • Csehországban már 26-ra emelkedett az új koronavírussal fertőzött személyek száma. A betegség eddig minden esetben enyhe lefolyású – közölte vasárnap az egészségügyi tárca. Az esetekből 22 Észak-Olaszországgal, négy az amerikai Bostonnal kapcsolatos. A betegeket Prágában és Ústí nad Labemben kezelik.
  • Németországban 900 fölé emelkedett a fertőzöttek száma: a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vasárnap délutáni összesítése szerint 902 embernél mutatták ki a kórokozót. Egy nappal korábban 795, egy héttel korábban 101 fertőzöttet tartottak számon. A fertőzöttek többnyire otthoni karanténban vannak és tünetmentesek, halálos áldozat nincs. A járvány gazdasági hatásai viszont várhatóan igen súlyosak lesznek, főleg azért, mert a német vállalatok nagy része szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerben működik, és a járvány terjedése veszélyezteti a szállítási és beszállítói hálózataikat.
  • Belgiumban újabb 31 megbetegedést azonosítottak, így kereken 200-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma az országban – olvasható a belga közegészségügyi hivatal vasárnapi közleményében.
  • Hollandiában két újabb koronavírussal fertőzött személy halt meg, amivel háromra emelkedett a Covid-19 vírus halálos áldozatainak a száma – közölték vasárnap holland egészségügyi illetékesek. Mindkét halálos áldozat nyolcvan éven felüli férfi, akiket kórházban kezeltek, és korábban más betegségeik is voltak. A koronavírus-fertőzöttek száma vasárnapra 265-ra emelkedett az országban az egy nappal korábbi 188-ról. Közülük 131-en a közelmúltban Olaszországban jártak, a koronavírus-járvány európai gócpontjában.
  • Nagy-Britanniában a fertőzöttek számának eddigi legnagyobb napi emelkedéséről számoltak be: a brit egészségügyi minisztérium vasárnapi összegzése szerint az előző 24 órában 64 páciens szervezetében mutatták ki az új koronavírust, így az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 273.
  • Franciaországban nyolc újabb áldozattal 19-re emelkedett az új koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak száma, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig vasárnap meghaladta az ezret. Emmanuel Macron államfő  vasárnap este összehívta hivatalában a védelmi tanács ülését, miután Franciaország a betegség által érintett ötödik legjelentősebb ország lett a világon, s a második legjelentősebb gócpont Európában. Olivier Véran egészségügyi miniszter a találkozó után bejelentette, hogy a hatóságok betiltanak minden olyan rendezvényt, amelyen ezer embernél több venne részt. Az egészségügyi hatóságok ugyanakkor nem tartják valószínűnek, hogy Olaszországhoz hasonlóan teljes régiókat vesztegzár alá kell vonni, s bár előkészületeket tesznek a járványhelyzet harmadik, legsúlyosabb fokozatának életbe léptetéséért, egyelőre annak kihirdetését sem tartották szükségesnek.
  • Magyarországon kilencre nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma, miután egy újabb iráni diáknál és egy magyar nőnél diagnosztizálták a fertőzést – olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra hétfőn feltett közleményben. Mindketten a már korábban új koronavírus pozitív betegekhez kapcsolódó járványügyi kontaktus-kutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe.
  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek