A friss konfliktusok ellenére sikerrel kecsegtetnek az amerikai-kínai tárgyalások

A túlfűtött retorika, valamint a Hongkong és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület körüli feszültségek dacára az Egyesült Államok és Kína folytatja a kereskedelmi tárgyalásokat és közelebb került egy részmegállapodás megkötéséhez – értesült a Bloomberg hírügynökség a tárgyalásokhoz közeli forrásokból.

A szerdán közölt hír megfordította a pesszimista hangulatot a vezető európai tőzsdéken, így megugrottak és mindenhol nyereségbe fordultak az irányadó indexek.

A nevük elhallgatását kérő források a Bloombergnek nyilatkozva kijelentették, hogy Donald Trump amerikai elnök keddi londoni kijelentéseit nem szabad úgy értelmezni, mintha a tárgyalások holtpontra jutottak volna. Trump rögtönzött, „kapásból beszélt”, amikor azt mondta, lehetséges, hogy a 2020. novemberi elnökválasztás utáni időkre csúszik át a megállapodás megkötése – fejtegették.

Az egyik, Peking álláspontját jól ismerő forrás jelezte, hogy valószínűleg nem lesz hatása az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokra annak, hogy az amerikai kongresszus olyan törvényeket fogadott el, amelyekkel szankciókat szorgalmaz kínai tisztségviselők ellen a Hongkongban és Hszincsiangban elkövetett emberi jogi sértések miatt.

  • Erről bővebben:

Az Egyesült Államok kereskedelmi ügyekben illetékes tárgyalói arra számítanak, hogy még december 15-e, azaz a kínai importtermékeket sújtó újabb amerikai pótvámok bevezetésének határideje előtt tető alá tudják hozni a hónapok óta várt kétoldalú kereskedelmi részmegállapodást. A függőben lévő kérdések között van még, hogy miként garantálja Kína az amerikai agrártermékek vásárlására tett ígéreteit, és pontosan milyen vámokat vonnak vissza.

A Bloomberg faxon elküldött kérdésére, miszerint mikor, milyen ütemben és milyen pótvámokat szüntetnek meg, egyelőre sem az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselőjének hivatala, sem a kínai kereskedelmi minisztérium nem reagált.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Jóllehet mindkét ország tisztségviselői többször is megismételték, hogy a tárgyalásokon előrelépéseket értek el, és folyamatos kapcsolatban állnak egymással a felek, az ugyancsak mindkét oldal részéről elhangzó negatív hangvételű nyilatkozatok minden alkalommal felszítják a befektetők azon aggodalmát, miszerint kudarcba fulladhatnak az egyeztetések. Így Trump elnök keddi kijelentései miatt is jelentősen estek a részvényárfolyamok szerte a világban, az államkötvények drágultak, a válságok idején biztos menedéknek számító devizák erősödtek.

A Bloomberg szerda délelőtt megjelent értesülése felpezsdítette a kockázatvállalási kedvet. Délután fél egykor a londoni FTSE-100 index 0,23 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 1,04 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 1,28 százalékos pluszban állt. Emellett fél százalék körüli emelkedésre váltottak a határidős New York-i tőzsdeindexek is.

Forrás: MTI

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »