Trump aláírta a hongkongi tüntetőket támogató törvényt

Donald Trump amerikai elnök szerdán aláírta a hongkongi tüntetőket támogató törvényt, mégpedig annak ellenére, hogy Kína erőteljesen tiltakozott ez ellen.

A törvény előírja, hogy az amerikai kormányzat rendszeresen, évenként vizsgálja felül Hongkong helyzetét mind pénzügyi, mind emberi jogi szempontból, továbbá megbízza az Egyesült Államok elnökét, hogy szankciókat szabjon ki azokra, akik csorbítják az emberi jogokat a különleges közigazgatási területen.

A szenátus után a múlt héten a képviselőház is megszavazta a törvénytervezet végleges változatát, aminek hírére Kína e hét kedden bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, Terry Branstadot a külügyminisztériumba. Peking ezután közleményben szólította fel Washingtont, hogy “hozza helyre tévedését”, és ne avatkozzon bele Kína belügyeibe. Közölte továbbá: úgy ítéli meg, hogy a tervezet ellentétes a nemzetközi joggal.

Hongkong, 2019. november 28.
“Köszönjük, Donald Trump, hogy aláírta a hongkongi tüntetőket támogató törvényt!” feliratú plakátot ragaszt egy oszlopra egy tüntető Hongkongban 2019. november 28-án.
MTI/AP/Kin Cseung

Az “egy ország, két rendszer” elve mentén Kínán belül különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban a hét végén tartottak helyi választásokat, amelyeken a demokráciapárti jelöltek elsöprő sikert arattak. A városban hat hónapja tart az a tüntetéshullám, amely a Peking-párti kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá szélesedett.

Kína kiakadt és máris fenyegetőzik

Kína azonnal belügyeibe való súlyos beavatkozásnak minősítette, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán aláírta a hongkongi tüntetőket támogató törvényt.

“Azt tanácsoljuk az Egyesült Államoknak, hogy ne cselekedjen önhatalmúlag, különben Kína határozott ellenlépéseket tesz, és minden következményt Washingtonnak kell majd viselnie. Tudatnunk kell az amerikai féllel, hogy Hongkong Kínáé, ügyei csakis kínai belügyek, és semmilyen külföldi kormánynak vagy erőnek nincs joga ebbe beavatkozni” – áll a kínai külügyminisztérium nyilatkozatában hozzátéve, hogy a törvény jól mutatja az Egyesült Államok “sötét törekvéseit és egyeduralkodói hajlamát”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek