Az IMF szerint is nagy a baj Hongkongban

Rövid távú gazdaságserkentő intézkedéseket tart szükségesnek a hongkongi gazdasági növekedés fenntarthatósága érdekében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Hongkongban tárgyaló delegációja, amely szerdán tette közzé a látogatás után kiadott zárónyilatkozatát.

A tavalyi erőteljes, 3 százalékos gazdasági növekedés után a hongkongi gazdaság teljesítménye 2019-ben jelentősen meggyengült, olyannyira, hogy a harmadik negyedévben technikai recesszióba lépett – állapították meg az IMF szakértői, akik a szervezet alapokmányának IV. cikkelye alapján végeztek rendes éves felülvizsgálatot.

A szakértők a kedvezőtlen eredményeket egyrészt az amerikai-kínai kereskedelmi háború okozta fokozott bizonytalanságnak tudják be, amely negatív hatással volt az exportra és a befektetésekre egyaránt. Másrészről kiemelték a Hongkongban hetedik hónapja tartó tüntetéshullám következtében megcsappant magánfogyasztást és idegenforgalmat.

“A gazdaság a várakozások szerint jövőre kezdhet helyreállni, de a növekedés ütemének csak fokozatos gyorsulására lehet számítani, ami középtávon negatív teljesítményréssel jár majd” – mutattak rá a szakértők, akik szerint a további ciklikus hanyatlás hatására a hazai össztermék (GDP) 2019-ben várhatóan 1,2 százalékkal zsugorodhat.

A ciklikus hanyatlás kiküszöbölésére a kormányzati kiadások növelését javasolják az olyan strukturális problémák kezelésére, mint a kevés lakóhely, illetve a magas jövedelmi egyenlőtlenségek.

A harmadik negyedévben Hongkong GDP-je 3,2 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, amikor 0,5 százalékos gazdasági visszaesést jegyeztek fel. Ha a GDP egymást követő két negyedévben csökken, az technikai recessziónak számít. Éves összevetésben Hongkong gazdasága 2,9 százalékkal esett vissza a harmadik negyedévben a második negyedévi 0,4 százalékos növekedés után.

Hongkong már a recesszió szélén táncol

Hongkong kapott egy pofont a Fitch-től

Forrás: MTI

Friss hírek