Brexit-tárgyalások: felcsillant egy halvány reménysugár?

Lehetségesnek tartja a brit európai uniós tagság megszűnéséről szóló megállapodást a brit kormány Brexit-minisztere. Stephen Barclay pénteken Brüsszelben folytatott tárgyalásokat Michel Barnier európai bizottsági főtárgyalóval.

A találkozót követően Stephen Barclay derülátón nyilatkozott. „A tanácskozás tükrözte a közös célkitűzést, hogy megállapodás születhessen az Európai Unió és Nagy-Britannia között. Az unió üzenete egyértelmű: elérhető a megállapodás” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy a delegációk jövő héten találkoznak technikai jellegű egyeztetések céljából, mégpedig Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének részvételével.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a testület hajlandó megvizsgálni minden olyan brit javaslatot, amely megfelel az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését szolgáló tartalékmegoldás (backstop) valamennyi célkitűzésének.

Brüsszel, 2019. szeptember 20.
Stephen Barclay, a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről folytatott tárgyalásokért felelős brit miniszter (b2) és Michel Barnier, az Európai Bizottság brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója (j3) megbeszélést kezd a bizottság brüsszeli székházában 2019. szeptember 20-án.
MTI/EPA/Kenzo Tribouillard

Névtelenséget kérő uniós tisztségviselők arról számoltak be, hogy a brit kormány csütörtökön írásbeli javaslatokat nyújtott be az Európai Unió és az Egyesült Királyság között megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződés módosítására az Európai Bizottságnak.

A brit európai uniós tagság – kétszeri halasztás után – a tervek szerint október 31-én szűnik meg. A Boris Johnson vezette brit kormány azonban elveti az előző brit miniszterelnök, Theresa May által elért megállapodást, elsősorban az ír-északír határellenőrzés elkerülését szolgáló tartalékmegoldással kapcsolatos kifogásai miatt. A konzervatív brit kormány határozott álláspontja, hogy az Egyesült Királyság európai uniós tagsága mindenképp megszűnik október utolsó napján, akár sikerül újratárgyalni a kilépési megállapodást, akár nem.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »