Brexit: új javaslatokkal állt elő a brit kormány

Írásbeli javaslatokat nyújtott be a brit kormány az Európai Unió és az Egyesült Királyság között megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződés módosítására – közölte az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön.

Mina Andreeva arról számolt be, hogy London csütörtökön több javaslatát megküldte a brüsszeli testületnek. „Dokumentumok érkeztek az Egyesült Királyságtól, és ezek alapján ma és holnap technikai megbeszéléséket fogunk folytatni a vámokra, a késztermékekre, illetve az egészségügyre és növényegészségügyre vonatkozó szabályok bizonyos aspektusairól” – tájékoztatott.

A brit javaslatokról egyelőre azonban nem árult el további részleteket, mondván, még nem volt idő a részletes tanulmányozásukra.

Antti Rinne, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője szerdán kijelentette, hogy szeptember 30-ig várják az írásbeli javaslatokat a szigetországtól, különben szerinte „ennyi volt”, ugyanis az október 31-ére tervezett kilépésig másképp már nem lenne elég idő a tárgyalásokra.

Ezzel kapcsolatosan Andreeva leszögezte, hogy nincs hivatalos határidő a javaslatok megküldésére, de gyorsan fogy az idő, minden nap számít. Utalt arra is, hogy erre még az október 17-18-i, „mérföldkőnek” számító EU-csúcs előtt szükség lenne.

Pénteken Brüsszelbe látogat Stephen Barclay, a brit kormány Brexit-ügyi minisztere, hogy Michel Barnier illetékes uniós főtárgyalóval egyeztessen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »