Nemsokára Kínában is indul az 5G

Szeptemberre tervezi az ötödik generációs (5G) mobilinternet-szolgáltatás elindítását Kína negyven városában az ország legnagyobb mobilszolgáltatója, a China Mobile – írta a China Daily angol nyelvű kínai pártlap pénteken.

A vállalat, amely ügyfeleinek száma alapján globálisan is elsőnek számít, már fogadja a pályázatokat az 5G hálózat kiépítésének az idei évre tervezett első szakaszára. A projekt a cég előzetes becslései alapján 19,26 milliárd jüan (793 milliárd forint) költséggel jár.

A China Mobile korábban 17 milliárd jüanra becsülte a beruházás értékét, vagyis jelentősen növelte a forrásokat annak érdekében, hogy minél előbb kiépíttesse a szupergyors hálózatot.

A vállalat június 10-én írta ki a pályázatot a hálózat kiépítésére, majd egy nappal később közölte, hogy júliusban mintegy 10 000 darab okostelefont vásárol öt hazai gyártótól az 5G hálózat tesztelésére. A cég a China Dailynek úgy nyilatkozott, hogy 5 000 telefonkészüléket a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalattól szerez be. A tesztelésre szánt készülékeket nem fogják kereskedelmi forgalomba hozni.

Kína június 6-án adott ki kereskedelmi engedélyeket az 5G mobilszolgáltatásokra vonatkozóan a három legnagyobb belföldi telekommunikációs szolgáltatónak (China Mobile, China Unicom és China Telecom), valamint a kínai állami rádió- és televízióállomásokat összefogó China Broadcasting Networknek. A China Unicom és a China Telecom közölte: az idei év végéig legalább 40 város lefedését tervezik az 5G szolgáltatások kiépítésével.

Zöld utat kapott a kínai 5G-hálózat

A Kínai Információs és Kommunikációs Technológiai Akadémia jelentése szerint az 5G technológia 2020 és 2025 között mintegy 10,6 ezer milliárd jüan gazdasági teljesítményt generálhat, továbbá 3 millió új munkahely létrejöttét segítheti elő.

Bár Dél-Koreában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Nagy-Britanniában az idei év második negyedévében már elindítottak egyes 5G szolgáltatásokat, Kína hatalmas belső piacának köszönhetően kiküszöbölheti időbeli előnyüket – mutatott rá a South China Morning Post hongkongi lap egy június elején megjelent, a témához kapcsolódó cikkében.

Kína azzal egy időben gyorsította fel az 5G hálózatok kiépítését, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva kizárta a Huaweit az ötödik generációs mobilhálózati fejlesztésekből. Washington vádjai szerint a Huawei hálózati berendezései lehetővé teszik a kínai hírszerzésnek, hogy hozzáférjen az adatforgalomhoz.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium május közepén feltette a Huaweit és 68 leányvállalatát arra a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek. Ezek a vállalatok az amerikai kormányzat engedélye nélkül nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »