5G: Európa nagyon rosszul járna a Huawei kizárásával

A GSMA szakmai képviseleti szervezet tanulmánya szerint a Huawei és a ZTE kínai távközlési berendezésgyártó vállalatok kizárása az európai 5G hálózati fejlesztésekből 55 milliárd euró többletköltséget és legalább másfél év késedelmet okozna a dolgok internete (IoT) működtetéséhez szükséges ötödik generációs mobil adatátviteli szolgáltatások beindításában Európában.

A Reuters hírügynökség által megtekintett dokumentumban a GSMA (GSM Association) szakértői kimutatták, hogy az európai mobil távközlési hálózatok kiépítésében mintegy 40 százalékos részesedéssel rendelkező kínai berendezésgyártó cégek kizárása a hálózati fejlesztésekből egyrészt a beszerzési költségek megemelkedése, másrészt a már meglévő berendezések lecserélése és pótlása révén 55 milliárd euró többletköltséget okozna a mobilszolgáltató cégeknek. A tiltás egyúttal legalább 18 hónappal visszavetné az ötödik generációs hálózati szolgáltatások megindításának kezdetét is.

Az 5G mobil hálózati szolgáltatásokra az önvezető járművek, valamint a hálózatra kapcsolt ipari és lakossági berendezések üzemeltetéséhez elengedhetetlen, gyors és nagy mennyiségű adatforgalom biztosítása miatt lesz szükség.

„Ekkora késedelem 2025-ig 15 százalékpontos előnyhöz juttatná az Egyesült Államokat Európával szemben az 5G lefedettség kiépítésében” – állapítja meg a GSMA tanulmánya.

A mobil távközlési ágazat szakmai képviseleti szervezete, a GSM Association mintegy hétszázötven mobilszolgáltatót és a technológiai ökoszisztéma további háromszáz vállalatát tömöríti.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »