Pár éven belül Kína lesz a világ legnagyobb légipiaca

Az IATA szerint 2024-re Kína megelőzi az Egyesült Államokat a világ legnagyobb légipiacáért folyó versenyben, ráadásul idén a kínai repülőgépgyártás is felpörög, így az ipar eddigi két vezető szereplője – az Airbus és a Boeing  – egy új vetélytárssal lesz kénytelen szembenézni.

A kínai piac a következő két évtizedben minden bizonnyal óriási növekedést ér majd el, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint az ország utasforgalma – a belföldi forgalmat is beleértve – 2035-re eléri majd az 1,3 milliárd főt, ezzel jócskán meghaladja majd az Egyesült Államok 1,1 milliárdra becsült utasforgalmát, de a két piac mérete már 2024-re kiegyenlítődik, azaz innen Kína már átveszi a vezetést.

A 2015-ös tényadat az Egyesült Államokra vonatkozóan 895,5 millió volt.

A Boeing tavaly szeptemberi becslése szerint Kínának a 2035-ig tartó közel két évtizedben 6810 új repülőgépre lesz szüksége, melyek közül 5110 darab a keskenytörzsű, másnéven egyfolyosós gépek közül kerül majd ki. Ezzel az adattal Kína lenne a legnagyobb megrendelő országokat tekintve, de régiókat tekintve is szorosan felzárkózna a vezető Észak-Amerika és a második Európa mögé.

A fő kérdés most az, hogy sikerül majd felosztani ezt a piacot a versengő gyártók – az Airbus, a Boeing és az új kínai szereplő, a COMAC  – között. A Boeing máris több fronton támad, a COMAC-kal közösen ugyanis egy új üzemet építenek fel a kelet-kínai Zhoushan városban, Boeing B737-es repülőgépek összeszerelésére és egyéb típusok karbantartására.

A COMAC pedig közben halad saját típusának a fejlesztésével, ami kifejezetten az Airbus 320-as és a Boeing 737-es modellcsalád versenytársának készül.

Az állami hátterű cég C919-es típusa még május vége előtt elvégzi első repülését, azaz a tesztelés a korábbi csúszások után most már valóban a végső fázisban van. Sőt, már az is publikussá vált, hogy a China Eastern Airlines fogja elsőként üzemeltetni a típust, melyre novemberi adatok szerint máris 570 megrendelése van a cégnek 23 országból.

  • Kapcsolódó cikeink:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

 

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »