18 atomerőmű közelében lévő településről evakuálták a lakosokat Ukrajnában

Az ENSZ nukleáris felügyelő szerve aggodalmának adott hangot a zaporizzsjai atomerőmű biztonságával kapcsolatban, és a helyzetet „egyre kiszámíthatatlanabbnak” minősítette, miután Moszkva elrendelte a lakosok evakuálását a létesítményhez közeli, Oroszország által megszállt területekről.

Több mint 1600 embert, köztük 660 gyermeket evakuáltak a frontvonalban lévő, oroszok által megszállt zaporizzsjai településekről – közölte hétfőn Jevgenyij Balickij, az Oroszország által kinevezett Zaporizzsja megyei közigazgatás megbízott vezetője.

Enerhodar városa azon 18 település közé tartozott, amelyek lakóit a hétvégén evakuálták. Az erőmű személyzetének nagy része a városban él – közölte közleményében Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója. A város kiürítése a várható ukrán ellentámadásról szóló pletykák közepette történt, és a déli régió valószínűleg fő célpont lesz, mivel Kijev megpróbálja visszaszorítani Moszkva invázióját.

A zaporizzsjai atomerőmű, Európa legnagyobb atomerőműve orosz erők kezén van, de nagyrészt ukrán munkaerő üzemelteti. A telephely igazgatója, Jurij Csernicsuk elmondta, hogy az üzemeltető személyzetet nem evakuálják, és „mindent megtesznek, ami szükséges ahhoz, hogy biztosítsák az atomerőmű nukleáris biztonságát és védelmét”. 

Az erőműnek a frontvonalon – a Dnyipro folyó keleti partján – való elhelyezkedése miatt a helyi jelentések szerint gyakoriak a környező városokban és a létesítmény közelében a lövések. Az erőművet gyakran lekapcsolták az ukrán áramhálózatról a térségben zajló intenzív orosz lövések miatt, ami Európa-szerte ismételten nukleáris balesettől való félelmet keltett. A NAÜ szerint a helyszínen tartózkodó szakértők továbbra is rendszeresen hallanak lövéseket, többek között pénteken késő este is.

Az erőmű azért is jelentős, mert Ukrajna nagymértékben támaszkodik az atomenergiára. Ha Oroszország megtartaná, Ukrajna elveszítené hazai villamosenergia-termelő kapacitásának 20%-át. Elemzők szerint Oroszország sértetlenül szeretné megszerezni az erőművet, abban a reményben, hogy saját villamosenergia-piacát szolgálhatja ki segítségével.

Forrás: CNN

Hozzászólások ()

Friss hírek