Aggasztó jelek: a Krím-félszigetre küldték a zaporizzsjai atomerőmű alkalmazottait

Oroszország csökkenti jelenlétét a zaporizzsjai atomerőműben – állítja az ukrán katonai hírszerzési igazgatóság (GUR). A személyzetet a Krímbe költöztetik, a katonai őrjáratokat pedig csökkentik.

Az ügynökség vezetője, Kirilo Budanov azt állítja, hogy Moszkva jóváhagyta az erőmű felrobbantásának tervét, és a hatból négy erőműegységet, valamint egy hűtőmedencét is aláaknázott. Múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is jelezte, hogy Oroszország „terrortámadást” tervez.

A GUR szerint az orosz állami atomenergia-ügynökség, a Roszatom több képviselője már távozott a helyszínről, az erőműben maradt és a Roszatommal szerződést kötött ukrán alkalmazottaknak pedig azt mondták, hogy hétfőre evakuálják az üzemet, lehetőleg a Krímbe.

A hírszerzés három vezető beosztású személyt – az erőmű főfelügyelőjét, a jogi osztály vezetőjét és az ellátásért felelős helyettest – nevezett meg, akik már távoztak. Közölték azt is, hogy csökkentették az orosz katonák számát az állomáson és a közeli Enerhodar városában.

A GUR pénteken azt is közölte, hogy az állomáson maradt személyzetet arra utasították, hogy „bármilyen felmerülő vészhelyzet esetén Ukrajnát hibáztassák”.

Sokszoros veszély

Az üzem tavalyi elfoglalása óta az orosz hadsereg gyakorlatilag egy katonai bázissá alakította át az erőművet, a turbinacsarnokokba katonai felszerelést költöztettek, köztük páncélozott járműveket és lőszereket. A katonák a területet arra használták, hogy onnan a Dnyipro víztározó túloldalán lévő ukrán városokat bombázzák. A víztározó a Nova Kahovka gát felrobbantása miatt időközben gyakorlatilag kiszáradt, ezzel eleve megnehezítve az atomerőmű vízellátásának megoldását hosszabb távon, de egy esetleges robbantás értelemszerűen azonnali pusztító hatással járna.

Az erőmű korábbi dolgozói a Guardian lapnak azt nyilatkozták, hogy nehéz lenne kárt tenni a vastag acéllal és betonnal védett reaktorokban, ugyanakkor a kis hűtőtó – amelyet az oroszok állítólag szintén aláaknáztak – sérülékenyebb, ahogyan a kiégett nukleáris fűtőelemek száraz tárolására használt terület is.

A teljes cikk a The Guardian oldalán, angol nyelven olvasható.

 

Hozzászólások ()

Friss hírek