Putyin gyermekei: hogyan kondicionált a Kreml egy egész generációt?

Amikor éppen nem nyugati popdalokra tátognak, orosz fiatalok ezrei használják arra a közösségi médiát, hogy háborúpárti mémeket és nacionalista összeesküvés-elméleteket osszanak meg. Az sem véletlen, hogy mára több mint egymillióan csatlakoztak az állami Ifjúsági Hadsereghez.

A Putyin-rezsim egy mesebeli utópia megteremtőjeként adta el magát a fiataloknak: a képek, a nyelv és az ideológia – az iskoláktól a közösségi médiaplatformokon és a moszkvai futballstadionok lelátóin át a mozikig – mindenütt jelen van.

A dolgot nem könnyíti meg, hogy az orosz kormány az elmúlt évtizedet azzal töltötte, hogy elfojtsa, megreformálja és korlátozza a párhuzamos digitális világban rendelkezésre álló választási lehetőségeket: az olyan külföldi közösségi oldalakat, mint a Facebook, az Instagram és a Twitter betiltották az országban.

A Runet-en, az állam által felügyelt orosz nyelvű interneten – amely saját közösségi hálózatokkal, keresőmotorokkal, blogoldalakkal, ételkiszállítási, fuvarozási és vásárlási alkalmazásokkal rendelkezik – pedig azt és úgy közvetít a Kreml, ahogy neki tetszik.

https://www.instagram.com/p/Cr2jDfWs-kx/

Így már annyira nem meglepő, hogy a Vlagyimir Putyin védelmi minisztere által 2016-ban indított Ifjúsági Hadsereg tagsága mára 1,3 millióra nőtt. A 6 és 18 év közötti gyerekek katonai, polgári és történelmi nevelési programban vesznek részt: idejüket felvonulásokkal, tanfolyamokon való részvétellel, valamint szolgálatot teljesítő katonák társaságában töltik – és mindezt dokumentálják a közösségi médiában.

Oroszország fiatal katonái készek harcolni – és meghalni – az orosz nemzetiségért, a történelemért és az ortodox egyházért. A kíméletlen fizikai kiképzés – amelyet évente sportversenyek koronáznak meg – pedig arra szolgál, hogy csúcsformában tartsák a gyerekeket.

A nyári táborokban és az iskola utáni rendezvényeken már a legfiatalabbak is megtanulják szétszedni és összerakni a gránátokat és az AK74-es puskákat, míg az idősebb tizenévesek a gránátdobást és a fegyverek elsütését gyakorolják. Megtanulják, hogyan védjék meg magukat és csapatukat nukleáris és vegyi támadás esetén.

„Az orosz Z generáció így nő fel. A világtól elszigetelve azt hallják, hogy nem létezik nagyobb jó, mint megtisztítani magukat, közösségeiket és a világot az állam ellenségeitől. A fasizmus egy sivár, 21. századi formájába süllyednek” – fogalmaz véleménycikkében Ian Garner.

A teljes írás angol nyelven elérhető a Times oldalán.

Tovább olvasom →

 

Forrás: The Times / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek