Elkerüli-e a recessziót az amerikai gazdaság?

Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke úgy véli, hogy az amerikai gazdaság elkerülheti a recessziót – annak ellenére, hogy a bankszektortól a politikán át az időjárásig szinte minden ez ellen szól.

Powell véleménye szerint az amerikai munkaerőpiac „gravitációval dacoló ereje” – amit a pénteken közzétett, a múlt hónapban ugrásszerű növekedést mutató foglalkoztatási adatok ismét alátámasztanak – még az alig több mint egy év alatt végrehajtott, agresszív kamatemelési ciklus után is ellensúlyozza a gazdasági növekedésre negatívan ható tényezőket.

„Lehetséges, hogy ezúttal tényleg másképp lesz” – mondta a Fed vezetője a múlt héten újságíróknak, miután a bank zsinórban a tizedik alkalommal emelt kamatot.

Jelenleg mégis úgy tűnik, hogy a Fednek hosszabb ideig kell magasabb szinten tartania a kamatokat az infláció megfékezéséhez – éppen ezért olyan magas a recessziós kockázat. És ahhoz, hogy Powell előrejelzése valóra váljon, az amerikai gazdaságnak három fő akadályt kell leküzdenie, amelyek mindegyike kockázatot jelent az idei év második felére nézve:

  1. A fenyegető hitelválság: a Fed szigorítása és a bankcsődök együttes hatása miatt ez valószínűleg különösen keményen sújtja majd a kisvállalkozásokat és a kereskedelmi ingatlanpiacokat.
  2. Az adósságplafon körüli vita: a pártpolitikai patthelyzet most éleződik ki, és intenzív pénzügyi stresszel fenyeget – amennyiben nem sikerül megállapodásra jutni, a gazdaságot és a piacokat érő csapás a 2008-as összeomlással vetekedhet.
  3. Az El Nino okozta éghajlati csapás: az időjárás világszerte egyre szélsőségesebb körülményekkel fenyeget, amelyek megzavarhatják a nyersanyagellátást és feljebb nyomhatják az árakat, ami arra kényszerítheti a Fedet, hogy továbbra is az inflációra összpontosítson.

Ha ez a hármas tényleg visszaesésbe sodorja a gazdaságot, akkor Powell és kollégái nem biztos, hogy sokat tudnak tenni ellene. A kamatcsökkentés a fő recesszióellenes eszköz – de a Fed egyelőre nem tud élni vele, lévén még mindig azért küzd, hogy elérje az inflációs célt.

Az eddig is borítékolható volt, hogy a négy évtizede leggyorsabban végrehajtott monetáris szigorításnak ára lesz. És ezt a történelem is alátámasztja: pontosan nulla az olyan esetek száma, amikor ez a fajta politika nem vezetett recesszióhoz.

A teljes cikk angol nyelven olvasható a Bloomberg oldalán.

Tovább olvasom →

 

https://www.instagram.com/p/CsAGJD_BnoP/

Forrás: Bloomberg

Hozzászólások ()

Friss hírek