Kína felhagy a zéró-Covid politikával

Kína szerdán bejelentette, hogy zéró-Covid politikájának két alappillére, a gyakori koronavírus-tesztek és a digitális egészségügyi kódok többé nem lesznek szükségesek a mindennapi élethez vagy az országon belüli utazáshoz. Ez jelentős enyhítés a korábbi szigorú korlátozásokhoz képest, amelyek ellen az elmúlt hetekben országszerte több mint egy tucat városban tiltakoztak.

A kínai vezetés egy 10 pontos tervet tett közzé, amely szerint:

  • a kevésbé súlyos fertőzésben szenvedők otthonukban is karanténba vonulhatnak a központosított intézmények helyett, kivéve, ha „önként jelentkeznek” az ellátásra;
  • a lakóépületek lépcsőházai vagy egyes emeletei már nem minősülnek magas kockázatú zónának, amennyiben öt egymást követő napon nem fordul elő új eset, továbbá a lakókat időben ki kell engedni ezekből a zónákból;
  • a legtöbb épületbe való belépéshez vagy tömegközlekedési eszközre történő felszálláshoz többé nem lesz szükség digitális egészségügyi igazolványokra, azaz a mozgást és a vizsgálati előzményeket nyomon követő régióspecifikus alkalmazásokra.

A kínaiak megkönnyebbülésüket, de egyúttal aggodalmukat is kifejezték a hirtelen változások miatt, amelyek egyébként annak köszönhetők, hogy az országban az elmúlt időszakban történelmi méretű társadalmi tiltakozások kezdődtek a szigorú korlátozások ellen.

https://www.instagram.com/p/Cl3NY7UIi75/
  • Kapcsolódó cikkeink:

Úgy néz ki, a kínai vezetés meghajol a tüntetők akarata előtt

Üres papír lett a kínai tüntetések szimbóluma

Forrás: The Washington Post/Instagram / BBC/Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »