Ezért ragaszkodik Kína a zéró-Covid politikához

Míg a világ más részein 2020 tavasza óta többé-kevésbé végigsöpört, és már visszaszorulóban van a koronavírus-járvány, addig Kínában még most is teljes városok lezárásával és tesztelésével küzdenek a vírus ellen. Az ok az eltérő járványkezelés és a gyenge betegellátási rendszer. 

Több helyről is nagy pofonokat kap idén a világgazdaság. Miután az országok többségének körülbelül két év alatt sikerült megbirkózni a koronavírus-járvánnyal, jött az orosz-ukrán háború, aminek következtében pedig kilőttek a már előtte sem túl biztató inflációs mutatók.

És ha ez nem lenne elég, Kínában – ahol a zéró-Covid politika miatt mindeddig nem volt tömeges fertőzésszám – erősödni kezdett a koronavírus-járvány, amire a kormányzat egész nagyvárosok lezárásával és tesztelésével válaszolt, ez viszont újra megakasztotta a globális ellátási láncokat és gyárleállásokra kényszerítette a Kínában működő nyugati nagyvállalatokat.

Arra, hogy a kínai kormányzat miért a járványgócok mielőbbi, bármi áron történő elfojtását választotta a nyájimmunitás elérése helyett, az alábbi grafikon adhat választ:

https://www.instagram.com/p/CdZPQPXsD8O/

Mint látható, Kínában rendkívül alacsony a 100 ezer lakosra jutó intenzív kórházi helyek száma, csak India áll rosszabbul ezen a téren, ahonnan viszont lesújtó hírek és képek érkeztek a járvány tetőzésekor. Vélhetően ezt a helyzetet szeretné mindenáron elkerülni a kínai kormányzat, így viszont több mint két év után is teljes városokat kell lezárniuk, a lakosság mozgásterének drasztikus visszaszorításával.

https://www.instagram.com/p/CcUuLX8sPqC/

Eközben a nyugati országok kis túlzással már gyakorlatilag el is felejtették a vírust, az USA-ban az aktív fertőzöttek száma az idei év elején látott csúcsok 10%-ára esett vissza. Igaz, a hivatalos adatok szerint a halálesetek száma Kínában mindeddig 5198, míg az USA-ban már több, mint 1 millió.

Aktív koronavírus-fertőzöttek számának alakulása az Egyesült Államokban. Forrás: Worldometers

A kínai lakosság védettsége a vírus ellen viszont így alacsony maradt, így az ország továbbra is ki van téve a további járványhullámoknak, miközben a jelenleg terjedő omikron variáns ellen a Kínában használt oltások kevésbé nyújtanak védettséget, mint a korábbi variánsokkal szemben. Kína szárazföldi részén ráadásul különösen az idős korosztály átoltottsága alacsony, miközben a vírus erre a korosztályra a legveszélyesebb. A hivatalos adatok szerint május 5-ig a 60 év feletti kínaiaknak mindössze 61,5 százaléka vette fel koronavírus elleni vakcina harmadik dózisát.

A CNBC videóriportja alább megtekinthető:

Ugyan Sanghajban az elmúlt napokban folyamatosan csökkent a napi esetszám – szerdán 1487 új fertőzöttről számoltak be az előző napról -, a teljes egészében április eleje óta vesztegzár alatt álló nagyvárosban újabb szigorításokat alkalmaztak. Keddtől a teljes metróközlekedést felfüggesztették, és a város több kerületében ismételten arra szólították fel a lakókat, hogy ne hagyják el otthonaikat, és kiszállítást is csak a legszükségesebb esetben fogadhatnak.

Sanghaj lakóinak jelentős részére egyébként is kijárási tilalom vonatkozik, így a szigorítás csak azokat érintett, akik számára az utóbbi hetek során engedélyezték az otthona elhagyását – jellemzően erre is csak bevásárlás vagy orvosi ellátás céljából adtak ki engedélyeket.

Pekingben kedden 24 új fertőzöttet azonosítottak, az alacsony esetszám ellenére azonban a kínai főváros több kerületében továbbra is naponta tesztelik a lakosságot, és otthoni munkavégzést, valamint online oktatást rendeltek el. A városban a járvány első, 2020-as megjelenéséhez hasonló hangulat uralkodik: a szolgáltatóhelyek – mozik, edzőtermek, szórakozóhelyek, de még a parkok is – zárva tartanak, az éttermek csak kiszállításra vehetnek fel rendelést, a maszkviselés az utcán is kötelező, a tömegközlekedés még fel nem függesztett járataira 48 órán belül készült, negatív vírusteszteredménnyel engedik felszállni az utasokat.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója kedden fenntarthatatlannak nevezte a kínai járványügyi stratégiát, ám Kínában semmi jel nem utal arra, hogy a hatóságok az intézkedések enyhítését fontolgatnák.

Szerda reggel a kínai közösségi platformokon a WHO főigazgatójának állásfoglalásáról szóló videót számos, a járványügyi intézkedésekkel elégedetlen kínai internetező osztotta meg, ám a cenzorok perceken belül elérhetetlenné tették a tartalmat.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján arra szólította fel a WHO főigazgatóját, hogy tartózkodjon a „felelőtlen” kijelentésektől, törekedjen a tények behatóbb megismerésére és értékelje objektív módon Kína járványügyi erőfeszítéseit. A szóvivő leszögezte: a kínai járványkezelési stratégia más országokéval ellentétben hatékonyan védelmezi az idős, és alapbetegségekben szenvedő, veszélyeztetett csoportokat.

Forrás: CNBC / Instagram / Worldometers / MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »