Horvátország a schengeni övezet része lesz januártól

Ausztria megakadályozta Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, azaz ahhoz a térséghez, amely megszüntette a határellenőrzést az EU-tagállamok túlnyomó többsége között. Horvátországot viszont beszavazták. 

Hollandia támogatta Románia pályázatát, de ellenezte Bulgáriáét. Horvátország ellenben egyhangú támogatást kapott, és így 2023 januárjától csatlakozik a schengeni övezethez.

“Az utolsó lépés is megtörtént!” – tweetelte a brüsszeli horvát állandó képviselet.

A szavazásokra csütörtök reggel került sor Brüsszelben, a belügyminiszterek nagyszabású tanácskozásán. A széles körben várt negatív végeredmény fájdalmas politikai vereséget jelent mind Románia, mind Bulgária számára, amelyek hat évvel Horvátország előtt csatlakoztak az Európai Unióhoz.

https://www.instagram.com/p/Cl6MaVWtx6N/

Forrás: Euronews / Instagram

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

1995 óta nem tüntettek ilyen sokan a francia utcákon

Franciaországban a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen a szakszervezetek által meghirdetett keddi, második országos tiltakozónapon valamivel kevesebben sztrájkoltak, mint a január 19-i első megmozduláskor, de az összesítések szerint többen vettek részt a tiltakozó felvonulásokon. Társadalmi reform ellen 1995 óta nem tüntettek ilyen sokan a francia utcákon.

Read More »