Csak álom volt a brexit utáni kereskedelmi fellendülés

A Nagy-Britannia és Japán által megkötött, Brexit utáni első jelentős szabadkereskedelmi megállapodás kudarcnak tűnik, miután az új adatok szerint az export a várt 65%-os (!) növekedés helyett visszaesett a megállapodás hatálybalépése óta.

Liz Truss 2020 októberében – akkor még kereskedelmi miniszterként  – „történelmi jelentőségű” megállapodást írt alá Japánnal, amelyet mérföldkőnek nevezett Nagy-Britannia számára. Azt állította, hogy ez több milliárd fonttal fogja fellendíteni a kereskedelmet és segíteni fogja az Egyesült Királyságot a világjárványból való kilábalásban.

A Nemzetközi Kereskedelmi Minisztérium által összeállított adatok azonban azt mutatják, hogy a Japánba irányuló export a 2022 júniusáig tartó 6 hónapban 11,9 milliárd fontra csökkent az előző év azonos időszakában elért 12,3 milliárd fontról. Az áruexport 4,9%-kal 6,1 milliárd fontra, a szolgáltatásexport pedig 2%-kal 5,8 milliárd fontra csökkent.

A visszaesés jelentős csapás a Brexit támogatói számára, akik azt állították, hogy az EU-n kívüli országokkal folytatott globális kereskedelem fellendülése segít majd ellensúlyozni az egységes piac elhagyásából eredő veszteségeket.

2020-ban a Brexit támogatói még úgy számoltak, hogy a Japánnal folytatott kereskedelem volumene mintegy 15 milliárd fonttal nőhet az új megállapodásnak köszönhetően – mára azonban kiderült, hogy ez csak egy álom volt. Míg 2020-ban a teljes éves kereskedelmi volumen 24,9 mrd fontot tett ki, 2021-ben ez a szám már csak 23,7 milliárd font volt, az eddigi adatok alapján pedig 2022-ben tovább csökkent.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: The Guardian 

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »