Csak álom volt a brexit utáni kereskedelmi fellendülés

A Nagy-Britannia és Japán által megkötött, Brexit utáni első jelentős szabadkereskedelmi megállapodás kudarcnak tűnik, miután az új adatok szerint az export a várt 65%-os (!) növekedés helyett visszaesett a megállapodás hatálybalépése óta.

Liz Truss 2020 októberében – akkor még kereskedelmi miniszterként  – “történelmi jelentőségű” megállapodást írt alá Japánnal, amelyet mérföldkőnek nevezett Nagy-Britannia számára. Azt állította, hogy ez több milliárd fonttal fogja fellendíteni a kereskedelmet és segíteni fogja az Egyesült Királyságot a világjárványból való kilábalásban.

A Nemzetközi Kereskedelmi Minisztérium által összeállított adatok azonban azt mutatják, hogy a Japánba irányuló export a 2022 júniusáig tartó 6 hónapban 11,9 milliárd fontra csökkent az előző év azonos időszakában elért 12,3 milliárd fontról. Az áruexport 4,9%-kal 6,1 milliárd fontra, a szolgáltatásexport pedig 2%-kal 5,8 milliárd fontra csökkent.

A visszaesés jelentős csapás a Brexit támogatói számára, akik azt állították, hogy az EU-n kívüli országokkal folytatott globális kereskedelem fellendülése segít majd ellensúlyozni az egységes piac elhagyásából eredő veszteségeket.

2020-ban a Brexit támogatói még úgy számoltak, hogy a Japánnal folytatott kereskedelem volumene mintegy 15 milliárd fonttal nőhet az új megállapodásnak köszönhetően – mára azonban kiderült, hogy ez csak egy álom volt. Míg 2020-ban a teljes éves kereskedelmi volumen 24,9 mrd fontot tett ki, 2021-ben ez a szám már csak 23,7 milliárd font volt, az eddigi adatok alapján pedig 2022-ben tovább csökkent.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: The Guardian 

Hozzászólások ()

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »