Különadót vetnek ki Csehországban

Csehországban az energetikai, vegyipari és bányaipari cégek, valamint a bankok a jövő évtől kezdve három éven át rendkívüli adót fognak fizetni.

A kormány által javasolt 60 százalékos adó kivetését csütörtökön hagyta jóvá a cseh parlament felsőháza, a szenátus. A képviselőház november elején fogadta el a törvényjavaslatot, amely az államfő aláírása után lép életbe.

A rendkívüli adó teljes egészében az államkassza bevételét gyarapítja; a települések önkormányzatainak kérését – miszerint a bevételekből ők is részesüljenek – sem a képviselőház, sem a szenátus nem hagyta jóvá. „A rendkívüli kiadások az államkasszát terhelik, így jogos, hogy a rendkívüli bevételek is az államkasszába menjenek” – indokolta a kormány álláspontját Zbynek Stanjura pénzügyminiszter. A cseh kormány ezeket a bevételeket az energiaárak maximálásával kapcsolatos állami kiadások fedezésére kívánja felhasználni.

Stanjura a parlamentben azt mondta, hogy a rendkívüli adó a jövő évben mintegy 85 milliárd koronát hozhat az államkasszának, mindazonáltal az újabb közlések szerint a kormány összesen mintegy 125 milliárd koronás kiadásokkal számol az energiatámogatásokra. A hiányzó milliárdokat az energiatermelők megadóztatásából kívánják előteremteni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »