Nem csitul a járvány Sanghajban, szigorították a korlátozásokat

Sanghajban szigorúbb zárlat alá vették a karantén alatt álló területeket, kordonokat és fémkerítéseket állítva fel egyes épületek köré, miközben a városban továbbra sem sikerült megfékezni a koronavírus-járvány terjedését.

A kínai közösségi platformokon vasárnap számos, Sanghajban készült videó terjedt el, melyeken az épületek köré felállított kordonok – egyes helyeken kék, fémlemezekből álló korlát, máshol zöld, fémrács alkotta kerítés – láthatóak. Az intézkedést az ország más részein is alkalmazták már, olyan épületeket, vagy területeket kerítve el, ahol az új esetek felbukkanása miatt kijárási tilalmat rendeltek el.

https://www.instagram.com/p/CcsYetXoqkN/

Sanghajt április elejétől helyezték vesztegzár alá, módosítva azt az eredeti tervet, miszerint két szakaszban öt-öt napra zárják le Sanghaj keleti, majd nyugati részét. A város egyes lakónegyedeiben már több, mint egy hónapja érvényben van a kijárási tilalom. A lakók közül sokan akadozó élelmiszer- és egészségügyi ellátásra, valamint az intézkedések jelentős lelki és anyagi terheire panaszkodnak. A kínai közösségi platformokon a vesztegzárral kapcsolatos, kritikus hangvételű beszámolókat és egyéb tartalmakat gyors ütemben cenzúrázzák.

A hét elejétől kezdve olyan lakónegyedekben, ahol 14 napon át nem azonosítottak újabb fertőzötteket, engedélyezték a vesztegzár feloldását, ám az intézkedés nem feltétlenül jelent számottevő enyhítést, hiszen a lakónegyed környezetének kockázati besorolásától is függ, hogy a lakók kimehetnek-e az utcára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A sanghaji egészségügyi hatóságok vasárnapi jelentése szerint a március eleje óta tartó járványhullámban 87 koronavírus-fertőzött hunyt el a városban, közülük mindössze öten voltak beoltva. Az elhunytak átlagéletkora 81,1 év, és a Covid-19 mellett mindannyian egyéb, súlyos betegségekben szenvedtek. Szombaton 21 058 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Sanghajban; közülük 1401 embernél jelentkeztek a vírus okozta Covid-19 tünetei.

Peking egyes részein vasárnap szintén tömeges tesztelés kezdődött, miután szombaton 21 új esetet azonosítottak. A kínai fővárosban ezzel a péntek óta regisztrált fertőzöttek száma 41-re emelkedett – közölték a pekingi egészségügyi hatóságok. Minthogy az új esetek egy részét a város fontos üzleti központjának számító, keleti Csaojang kerületben azonosították, a kerület lakóit és az ott dolgozókat három körben vetik alá nukleinsavas vírustesztelésnek. A mintegy 3,5 millió lakosú kerület lakóit arra szólították fel vasárnap, hogy mérsékeljék a társadalmi érintkezéseiket. A Csaojangban működő iskoláknak, valamint sport- és művészeti központoknak pedig ideiglenesen fel kell függeszteniük a jelenléti tevékenységet.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek