Felgyorsult az oltási kampány Németországban

A csütörtökön közölt adatok szerint Németországban megközelítette az egymilliót az egy nap alatt beadott frissítő oltások száma; a szövetségi kormány kimutatása szerint az első, a második és az emlékeztető adagokat együttvéve 1,144 millió dózist adtak be szerdán. Az egy nap alatt beadott oltások száma június vége óta először haladta meg az egymilliót.

A kampány gyorsulását mutatja az is, hogy a szerdával zárult héten naponta átlagosan 856 ezer – másodpercenként tíz – adag védőoltást adtak be, míg november közepén ez a szám még jóval 500 ezer alatt volt.

Szerdán a legtöbben az emlékeztető oltásért kerestek fel oltóközpontot, illetve házi- vagy üzemorvosi rendelőt, így minden korábbinál több, 991 608 ilyen vakcina beadását regisztrálták.

Az ugyancsak szerdán hivatalba lépett új szövetségi kormány egészségügyi minisztere, Karl Lauterbach szerint előfordulhat, hogy nemsokára a két oltással rendelkezők helyett csak azok tartozhatnak majd az úgynevezett oltott kategóriába, akik mindhárom adagot megkapták. Ez jelentős változás volna, mert az úgynevezett gyógyultak – a SARS-CoV-2-fertőzésen igazoltan átesettek – mellett csak az oltottak vehetnek részt a közösségi életben, és vásárolhatnak a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltokban.

Karl Lauterbach szerint a szigorítás bevezetésére akkor lehet szükség, ha szétterjed az uralkodó delta változatnál is veszélyesebb omikron variáns, amelynek semlegesítéséhez az első laboratóriumi vizsgálatok szerint a frissítő adag is szükséges a Covid-19 elleni védőoltásból.

Az egyik legismertebb német járványügyi szakértő, Christian Drosten – a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője – szerint az omikron akár már januárban vészesen nagy teret nyerhet Németországban. Ezzel kapcsolatban Lauterbach a ZDF országos köztelevíziónak elmondta: egyelőre arra kell törekedni, hogy az omikron a lehető legkésőbb terjedjen szét.

Ha nem sikerül megakadályozni, hogy a deltát felváltsa az új variáns, és kialakuljon egy „omikron hullám”, akkor az oltott státuszt csak a frissítő oltással lehet majd megszerezni, „de ezen a hídon majd akkor megyünk át, amikor odaérünk” – fogalmazott a legtekintélyesebb közegészségügyi szakpolitikusok közé tartozó miniszter.

A kormány adatai szerint a német lakosság 72,3 százaléka – 60,1 millió ember – kapott legalább egy adag oltást, míg teljes oltottsággal a lakosság 69,3 százaléka – 57,6 millió ember – rendelkezik. A frissítő adagot 20 százalék – 16,6 millió ember – kapta meg. Az oltatlanok 23 millióan vannak – a lakosság 27,7 százalékát teszik ki -, azonban közülük 4 millióan – a lakosság 4,8 százaléka – ötévesnél kisebb gyerek; számukra egyelőre nincs oltóanyag.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »