Még mindig padlón van a brit gazdaság

Az előző havinál sokkal lassabban, 0,1 százalékkal emelkedett októberben Nagy-Britannia – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság – hazai össztermékének (GDP) értéke havi összevetésben, és még mindig nem érte el a koronavírus-járvány előtti szintet – közölte pénteken ismertetett becslésében a brit statisztikai hivatal (ONS). Szeptemberben 0,6 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban.

Az októberi adat a következőkből áll össze:

  • A szolgáltatások kibocsátása 0,4%-kal nőtt, amihez a legnagyobb mértékben a humán-egészségügyi tevékenységek járultak hozzá – ezek 3,5%-kal emelkedtek -, mégpedig főként az angliai háziorvosi rendelők számának folyamatos növekedésének köszönhetően. A szolgáltatások teljesítménye összességében elérte a koronavírus-járvány előtti, 2020. februári szintet.
  • A termelés 0,6%-kal csökkent 2021 októberében; ezen belül a villamosenergia- és gáztermelés 2,9%-kal, a bányászat és kőfejtés pedig 5,0%-kal.
  • Az építőipar teljesítménye szintén visszaesett; 1,8%-kal csökkent a termelés, ami 2020 áprilisa óta a legnagyobb hanyatlás. Az ágazat jelenleg 2,8%-kal van a pandémia előtti szint alatt.

Az ONS ismertetése szerint az októberrel zárult három hónapban 0,9 százalékkal nőtt reálértéken a brit GDP-érték. A szeptemberben véget ért három hónapban – vagyis a harmadik negyedévben – 1,3 százalékkal emelkedett a brit gazdaság teljesítménye a második naptári negyedévben mért 5,5 százalékos növekedés után.

Mindezek alapján a brit hazai össztermék októberben 0,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly februárban, a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI / ONS / Twitter

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »